Top 10 muzee ale lumii

Daca doresti sa afli istoria, cultura sau traditia unei regiuni, muzeele ar trebui sa fie destinatia ta principala. In aceste cladiri incarcate de istorie poti face o adevarata calatorie in timp, urmarind cursul unei civilizatii si fiind martor la evenimentele cele mai importante.

Fiecare stat are muzeul sau national, care vorbeste despre istoria si gloria sa. Unele muzee celebre au ajuns sa fie sinonime cu anumite orase si au devenit ele insele destinatii turistice, atragand anual milioane de vizitatori din intreaga lume.

Sunt prezentate in continuare cele mai cunoscute si mai importante 10 muzee din lume. In stabilirea acestui clasament s-a tinut cont de urmatorii factori: popularitate, arhitectura, numar de vizitatori anual, importanta colectiilor de arta si a operelor detinute. Aceste muzee au situri web oficiale, in care puteti admira obiectele de arta, scanate cu o mare precizie.

1. Muzeul Luvru (Musee du Louvre), Paris, Franta

Muzeul Luvru - Paris, Franta

Muzeul Luvru - Paris, Franta

Luvrul este cel mai cunoscut si cel mai vizitat muzeu din lume. Este unul dintre simbolurile Frantei – e cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta – si unul dintre cele mai importante muzee din intreaga lume. Luvrul este situat in centrul Parisului, intre cheiul drept al Senei si strada Rivoli, in primul arondisment, intr-o cladire istorica – fostul palat regal: Palatul Luvru. Moderna piramida de sticla din curtea Muzeului Luvru face din acest muzeu un amestec interesant de clasic si contemporan. Muzeu cu caracter universal, Luvrul poseda opere de arta din epoci diferite ale civilizatiei, din Antichitate pana la 1848, si acopera o arie geo-culturala intinsa, de la Europa Occidentala, Grecia, Egipt, pana la Orientul Apropiat.

Atractia principala: Mona Lisa (Gioconda) de Leonardo da Vinci
Vizitatori anual: 8,5 milioane
Numar de obiecte: 35.000
Site: www.louvre.fr

2. Muzeul Britanic (British Museum), Londra, Marea Britanie

Muzeul Britanic - Londra, Marea Britanie

Muzeul Britanic - Londra, Marea Britanie

Fondat in 1753, British Museum este unul dintre cele mai vechi, mai mari si mai cuprinzatoare muzee din lume, cu obiecte provenind de pe toate continentele, ilustrand istoria culturii umane de la origini pana in prezent. Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Londra, Muzeul Britanic detine peste 13 milioane de obiecte si 94 de expozitii permanante si temporare. Are un departament educational cu servicii culturale pentru adulti si copii, si departamente specializate pe monede, medalii, Preistorie, Antichitate, Oceania, Americi, etc. Intrarea in British Museum este gratuita pentru toti vizitatorii; se poate percepe taxa doar pentru unele expozitii temporare.

Atractia principala: “translatorul antic” Piatra Rosetta – una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile
Vizitatori anual: peste 5 milioane
Numar de obiecte: peste 13 milioane
Site: http://www.britishmuseum.org/

3. Muzeul Metropolitan de Arta (Metropolitan Museum of Art sau The Met), New York, SUA

Muzeul Metropolitan de Arta (The Met) - New York, SUA

Muzeul Metropolitan de Arta (The Met) - New York, SUA

Cunoscut sub numele de “Met“, Muzeul Metropolitan de Arta din New York este unul dintre cele mai mari si mai impresionante muzee de arta din lume. Colectiile sale cuprind peste 2 milioane de opere de arta, acoperind 5 mii de ani de cultura mondiala, din preistorie pana in prezent si din fiecare colt al planetei. Sunt expuse lucrari din Antichitatea Clasica si Egiptul Antic, picturi si sculpturi ale majoritatii maestrilor europeni, arta americana, moderna, africana, asiatica, oceanica, bizantina, islamica. “Met”-ul detine colectii enciclopedice de instrumente muzicale, costume, accesorii si armuri din toata lumea.

Atractia principala: Pictura “Adam si Eva” de Albrecht Durer
Vizitatori anual: aprox. 5 milioane
Numar de obiecte: peste 2 milioane
Site: http://www.metmuseum.org/

4. Muzeele Vaticane (Musei Vaticani), Vatican, Italia

Muzeele Vaticane - Vatican, Italia

Muzeele Vaticane - Vatican, Italia

Muzeele Vaticane sunt printre cele mai mari muzee din lume, acestea expunand lucrari din imensele colectii construite de Biserica Romano-Catolica de-a lungul secolelor, precum si capodopere importante ale Renasterii. Chiar daca nu esti religios, vei ramane uimit de frumusetea si grandoarea Cupolei lui Michelangelo si a coloanelor spiralate ale lui Bernini. Deschise gratis pentru public in ultima duminica a fiecarei luni, Muzeele Vaticane expun lucrari ale unor prolifici artisti italieni, precum: Raphael, Botticelli, Caravaggio, etc.

Atractia principala: Cupola Capelei Sixtine, pictata de Michelangelo
Vizitatori anual: peste 4 milioane
Numar de obiecte: zeci de mii
Site: http://www.museivaticani.va/

5. Muzeul American de Istorie Naturala (AMNH), New York, SUA

Muzeul American de Istorie Naturala (AMNH)

Muzeul American de Istorie Naturala (AMNH)

Localizat in apropiere de Central Park din Manhattan, Muzeul American de Istorie Naturala este unul dintre cele mai mari muzee din lume, fiind format din 25 de cladiri, ce adapostesc 46 de sali de expozitii, laboratoare de cercetare si o biblioteca. In acest muzeu puteti admira dinozauri, meteoriti, fosile, minerale, diorame (reproduceri fidele ale unor scene din natura), toate infatisand evolutia si istoria umana. Colectiile contin peste 32 de milioane de exponate, din care doar o mica parte pot fi expuse la un moment dat. Personalul stiintific al muzeului depaseste 200 de oameni, iar institutia sponsorizeaza anual peste 100 de expeditii speciale.

Atractia principala: Sala Originilor Umane
Vizitatori anual: 4 milioane
Numar de obiecte: 32 milioane
Site: http://www.amnh.org/

6. Galeria Uffizi (Galleria degli Uffizi), Florenta, Italia

Galeria Uffizi - Florenta, Italia

Galeria Uffizi - Florenta, Italia

Galeria Uffizi – celebrul muzeu din Florenta, Italia – este unul dintre cele mai vechi si mai faimoase muzee de arta din Occident, si unul dintre cele mai atractive obiective turistice ale Italiei. UNESCO estimeaza ca 60 % din cele mai cunoscute opere de arta ale lumii sunt in Italia, iar jumatate din acestea sunt localizate in Florenta. Desi piesele expuse pe strazile Florentei sunt foarte impresionante, Galeria Uffizzi te lasa fara grai – este una dintre cele mai rafinate colectii de picturi si sculpturi de pe planeta, in care numarul, calitatea si diversitatea lucrarilor surprind de la prima vizita. Sunt prezentate aici unele din cele mai mari nume ale Renasterii italiene: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Giotto, si multi altii.

Atractia principala: “Nasterea lui Venus” de Botticelli
Vizitatori anual: peste 1,5 milioane
Numar de obiecte: variabil, datorita restaurarilor
Site: http://www.uffizi.firenze.it/musei/uffizi/

7. Muzeul de Stat Ermitaj (State Hermitage), Sankt Petersburg, Rusia

Muzeul Ermitaj - Sankt Petersburg, Rusia

Muzeul Ermitaj - Sankt Petersburg, Rusia

Acest muzeu de arta si cultura este unul dintre cele mai mari, mai vechi si mai importante muzee din lume, fondat in 1764 de Ecaterina cea Mare. Peste 60.000 de piese sunt expuse in aprox. 1.000 de sali, in timp ce 3 milioane de obiecte sunt pastrate in rezerva. Muzeul de Stat Ermitaj adaposteste cea mai mare colectie de picturi din lume si este format din 6 cladiri istorice, care constituie unul din principalele ansambluri ale centrului Sankt Petersburg-ului, ansamblu inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Atractia principala: Colectiile de bijuterii Faberge
Vizitatori anual: peste 3 milioane
Numar de obiecte: peste 3 milioane
Site: http://www.hermitagemuseum.org/

8. Muzeul Acropolis, Atena, Grecia

Muzeul Acropolis - Atena, Grecia

Muzeul Acropolis - Atena, Grecia

Muzeul Acropolis este un muzeu arheologic centrat pe descoperirile sitului Acropola Atenei. Inaugurat in 2009, Muzeul Acropolis este unul dintre cele mai moderne muzee din lume, in care au fost investiti 130 milioane de euro. Situat la poalele Acropolei si la 280 metri de Partenon, asezat pe un sit arheologic, muzeul are o arhitectura foarte moderna, din sticla, care se incadreaza intr-un mod original in peisajul incarcat de istorie. Muzeul fiind inaltat pe un sit arheologic, podeaua primului nivel este din sticla, astfel incat vizitatorii pot vedea sapaturile arheologice de dedesubt. Elegantul muzeu adaposteste numeroase statui originale (cele mai importante fiind Cariatidele Erehteionului) care impodobeau templele ce compun Acropola din Atena.

Atractia principala: designul deosebit si continutul accesibil
Vizitatori anual: peste 2 milioane
Numar de obiecte: aprox. 4.000 obiecte
Site: http://www.theacropolismuseum.gr/en

9. Muzeul Prado (Museo del Prado), Madrid, Spania

Muzeul Prado - Madrid, Spania

Muzeul Prado - Madrid, Spania

Muzeul Prado este principalul muzeu national spaniol de arta si unul dintre cele mai respectate si vizitate muzee din lume. Expune unele dintre cele mai rafinate colectii de arta europeana din lume, din secolul 12 pana in secolul 19, bazate pe fostele Colectii Regale spaniole. Punctul forte al acestei institutii este reprezentat de arta spaniola, muzeul adapostind cea mai mare colectie de picturi spaniole din lume. Fondat ca un muzeu de pictura si sculptura, astazi contine si importante colectii de desene, monede, medalii, arta decorativa.

Atractia principala: pictura “Las Meninas” a lui Diego Velazquez
Vizitatori anual: peste 2,5 milioane
Numar de obiecte: 7.600 picturi, 1.000 sculpturi, 8.200 desene
Site: http://www.museodelprado.es/

10. Muzeul National (Rijksmuseum), Amsterdam, Olanda

Muzeul Rijksmuseum - Amsterdam, Olanda

Muzeul Rijksmuseum - Amsterdam, Olanda

Rijksmuseum este un muzeu dedicat artelor, mestesugurilor si istoriei. Muzeul este celebru in toata lumea datorita colectiei sale impresionante de picturi din Secolul de Aur olandez (Rembrandt, Vermeer, Jacob van Ruisdael, Frans Hals, Jan Steen). De asemenea, muzeul gazduieste si o colectie de arta asiatica. Din 2005 muzeul e inchis pentru renovare in proportie de 95 %, dar capodoperele din colectiile sale sunt expuse in recent renovata aripa Philips.

Atractia principala: pictura “Rondul de noapte” a lui Rembrandt
Vizitatori anual: 880.000
Numar de obiecte: aproape 1 milion
Site: http://www.rijksmuseum.nl/

Top 10 muzee ale lumii – Bibliografie

http://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Luvru
http://en.wikipedia.org/wiki/British_Museum
http://en.wikipedia.org/wiki/American_Museum_of_Natural_History
http://en.wikipedia.org/wiki/Vatican_Museums
http://en.wikipedia.org/wiki/Metropolitan_Museum_of_Art
http://en.wikipedia.org/wiki/Uffizi
http://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Ermitaj
http://en.wikipedia.org/wiki/Museo_del_Prado
http://ro.wikipedia.org/wiki/Rijksmuseum
http://en.wikipedia.org/wiki/Acropolis_Museum
Credit foto 5: By Jesús Moreno (Oliver-Bonjoch) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Credit foto 6: By Captain-tucker (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Credit foto 7: By Chris Wee [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
Credit foto 8: By Sasha Petite from Singapore (Winter Palace, Hermitage Museum) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
Credit foto 9: By Visit Greece [CC BY-NC-SA 2.0] via Flickr
Credit foto 10: By Brian Snelson [CC-BY-2.0], via Wikimedia Commons
Credit foto 11: By nl:Gebruiker:GerardM (Own work (own photography)) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Comments

  1. intr-adevar, faine muzeele. Am vazut doar 4 dintre ele, dar am de gand sa le vad pe toate si multe altele… Imi plac la nebunie muzeele

  2. Mihaela Bugner says:

    Greu sa faci un top al muzeelor , dupa numarul de vizitatori ar fi un criteriu.Dintre cele de mai sus am vazut Louvru,Muzeele Vaticanului ,Ermitajul.
    Dar doua muzee mi-au ramas in suflet , Orsay si Galeria Borghese.

Speak Your Mind

*