Obiective turistice din Romania

Teste de cultura generala – Obiective turistice – Romania

Testul 1

 1. Care sunt “cele 7 minuni ale Romaniei“? Dar “cele 7 minuni naturale ale Romaniei“?
 2. Pentru ce este celebra Manastirea Voronet in lumea intreaga?
 3. Unde se afla Palatul Brukenthal?
 4. Ce este “Poarta Sarutului” si unde se afla?
 5. Care este cea mai importanta rezervatie naturala din Romania?
 6. Unde se gasesc vulcani noroiosi in tara noastra?
 7. Unde se afla cetatea Sarmizegetusa?
 1. Cele 2 liste de minuni ale Romaniei – referitoare la monumentele facute de om, respectiv la “minunile naturale” – au fost intocmite in urma unor campanii initiate de ziarul Evenimentul Zilei in 2007, respectiv 2008. Mai intai, a fost organizat cate un sondaj, in urma caruia au fost selectate cateva posibile minuni care au intrat in finala. Apoi, internautii si-au votat minunea favorita pe situl ziarului, www.evz.ro. “Cele 7 minuni ale Romaniei” (monumente facute de om) sunt: “Cetatile dacice din Muntii Orastiei“, “Ansamblul din Targu-Jiu“, “Cetatea Alba-Iulia“, “Iasiul cultural“, “Sibiul istoric“, “Castelul Huniazilor“, “Bisericile pictate din nordul Moldovei“. Cele 7 minuni naturale ale Romaniei” (monumente naturale) sunt: “Delta Dunarii“, “Masivul Retezat“, “Pestera Scarisoara“, “Cheile Nerei“, “Masivul Ceahlau“, “Muntii Piatra Craiului“, “Sfinxul si Babele“.
 2. Manastirea Voronet (aflata in judetul Suceava) – una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare – este renumita in intreaga lume atat datorita impresionantei scene a Judecatii de Apoi pictate pe fatada de vest a bisericii – motiv pentru care a fost numita de specialisti “Capela Sixtina a Orientului” -, cat si datorita splendidului “albastru de Voronet” – culoare inedita ce a facut inconjurul lumii, devenind la fel de celebra ca “rosul lui Tizian” si “verdele lui Veronese”. “Albastrul de Voronet” continua sa ramana o enigma pentru specialisti, deoarece nu pot afla modul de obtinere a acestei culori – care ii confera o propetime si o stralucire iesita din comun. Biserica acestei manastiri a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.
 3. In Piata Mare din Sibiu. Palatul Brukenthal – unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania – a fost construit de baronul Samuel von Brukenthal (Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei intre anii 1777 si 1787), in stilul palatelor vieneze.
 4. Poarta Sarutului” este o sculptura in piatra, realizata de Constantin Brancusi, ce se afla in Targu Jiu, pe aleea de la intrarea din parcul orasului. Aceasta opera face parte din tripticul Ansamblului Monumental din Targu Jiu – omagiu adus eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial, proiectat si construit de Constantin Brancusi. Cele trei componente sculpturale – Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana fara sfarsit – sunt dispuse pe aceeasi axa, orientata de la apus spre rasarit, cu o lungime de 1275 m.
 5. Parcul National Retezat este cea mai importanta rezervatie naturala din tara noastra, monument al naturii, recunoscut pe plan international ca Rezervatie a Biosferei. Parcul se afla in partea de vest a Carpatilor Meridionali, cuprinzand o suprafata de 38.138 ha din Masivul Retezat-Godeanu.
 6. In Romania, cea mai importanta locatie o reprezinta Rezervatia Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau (in Subcarpatii de Curbura) – o rezervatie naturala unica in Europa. La o scara mult mai redusa, fenomenul vulcanilor noroiosi este intalnit si in alte zone ale tarii – in Podisul Moldovei si Podisul Transilvaniei.
 7. Cetatea “Sarmizegetusa Regia” (= “cea regeasca”) – fosta capitala a Daciei preromane si cel mai important centru dacic militar, religios si politic – este situata in judetul Hunedoara (satul Gradistea Muncelului). Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei. Aceasta cetate dacica a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Dupa cum puteti observa, exista foarte multe obiective turistice foarte frumoase si la noi in tara, nu trebuie neaparat sa mergeti la Viena sau la Londra pentru a vizita locuri frumoase. Sunt destul de multe si la noi si ar trebui sa le promovam mai mult.

Obiective turistice – Romania – Bibliografie

Speak Your Mind

*