Cel mai sarat lac din lume

Lacul Don Juan Pond din Antarctica este unul dintre cele mai ne-pamantene locuri de pe aceasta planeta. Don Juan Pond este de departe cel mai sarat lac de pe Pamant, cu o salinitate de peste 40%.

Salinitatea Lacului Don Juan

Don Juan Pond este un lac micut, de suprafata, super-salinizat. Acest lac din Antarctica are o salinitate mai mare decat Marea Moarta (de multe ori indicata gresit ca fiind lacul cel mai sarat din lume, aceasta avand o salinitate de numai 33%) si chiar decat Lacul Assal (Africa) – care este lacul ne-antarctic cel mai sarat din lume (salinitate 35%).
Lacul Don Juan este de 18 ori mai sarat decat oceanele (Marea Moarta e doar de 8 ori, iar Lacul Assal de 10 ori).

Lac in Antarctica ce nu ingheata niciodata !

Se stie ca punctul de inghet al apei scade in functie de salinitatea sa.
Asa se face ca, desi nu este adanc, datorita continutului ridicat de sare, Lacul Don Juan este singurul lac din Antarctica ce nu ingheata niciodata (nici la minus 53 de grade celsius) – chiar daca este situat foarte aproape de Polul Sud.
Mai mult decat atat, spre deosebire de celelalte lacuri din Antarctica, Don Juan este singurul lac care nu este acoperit deloc de pojghite de gheata iarna.

 

Simuleaza pe Pamant planeta Marte !!!

Lacul Don Juan - Antarctica

Lacul Don Juan - Antarctica - Cercetatorii poarta costume sterile si masti. Credit: University of Georgia

Oamenii de stiinta cauta pe planeta noastra indicii despre medii de pe planeta Marte care ar putea fi locuite.
Astro-biologii spun ca Lacul Don Juan – acest loc unic de pe Terra – are conditii asemanatoare celor de pe Planeta Rosie, ceea ce le permite cercetatorilor sa studieze formatiunile similare de pe cea mai apropiata planeta vecina (Marte). Ei vor sa inteleaga cum se comporta apa in conditii de salinitate ridicata, precum si ce gaze se produc, pentru a vedea daca exista viata pe Marte.
Credit prima imagine: The University of Georgia

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Speak Your Mind

*