Cea mai mare cascada din lume

Cascada Victoria este cea mai mare cascada din lume si una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii, fiind declarata monument al naturii de catre UNESCO in 1989.

Cascada Victoria – Descriere

Cascada Victoria se gaseste in sudul Africii, la granita dintre Zimbabwe si Zambia, fiind situata pe cursul fluviului Zambezi. Cascada Victoria este cea mai larga perdea de apa din lume, avand o latime de peste 1 km si jumatate (1708 m) si o inaltime de 110 m (este de 2 ori mai adanca/inalta decat Cascada Niagara). Debitul mediu al Cascadei Victoria este de 550 milioane de litri pe minut.

Denumiri

Spumoasa Cascada Victoria

Spumoasa Cascada Victoria

Medicul si misionarul scotian David Livingstone – primul european care a descoperit aceasta cascada – a denumit-o in cinstea suveranei de pe atunci a Marii Britanii (Regina Victoria). Dar bastinasii numesc cascada “Fumul care tuna” (Mosi-oa-Tunya), datorita vuietului si cetii provenite din pulverizarea apei.

Frontul de apa cazatoare de la Cascada Victoria este impartit de cateva insulite in 3 sectiuni principale: Cascada Curcubeu, Cascada Principala si Cascada Estica.

Sezoane

Bazinul fluviului Zambezi prezinta anual un sezon al inundatiilor – ce dureaza din februarie pana in mai, perioada in care este imposibil sa vezi poalele cascadei si cea mai mare parte a ei – si un sezon uscat – in restul anului, cand insulele de pe creasta devin mai largi si mai numeroase, iar partea de jos a primelor chei poate fi vazuta in toata lungimea ei.
 

Minunea de pe Zambezi

Minunea de pe Zambezi - Cascada Victoria

Minunea de pe Zambezi - Cascada Victoria

Cascada Victoria este una din cele mai spectaculoase minuni naturale ale lumii. Vizitatorul este impresionat de spuma cetoasa ce se ridica pana la 500 m inaltime (vizibila de la 40 km) si de vuietul valurilor care creste pe masura ce se apropie de cascada. In drumul sau catre uriasul prag, fluviul Zambezi este senin si calm, fiind brazdat doar de cateva insulite.

Iata cum descrie exploratorul scotian spectacolul extraordinar de la Cascada Victoria: „nici un peisaj din Anglia nu egaleaza in frumusete privelistile de aici. Nici unui european nu i-a fost dat sa vada asa ceva; numai ingerii in zborul lor pot vedea asemenea peisaje incantatoare … nu vezi nimic altceva decat un nor dens si alb… Panza de apa alb-stralucitoare pare o puzderie de mici comete napustindu-se toate in aceeasi directie, fiecare lasand in urma sa o coada de spuma”.

Parc National

Vegetatia luxurianta din jurul Cascadei Victoria

Vegetatia luxurianta din jurul Cascadei Victoria

Datorita microclimatului umed creat de ceata Cascadei Victoria, pe falezele din preajma sa se intalneste o vegetatie luxurianta care ramane verde permanent, o adevarata padure tropicala in care salasluiesc hipopotami, elefanti, girafe, antilope-gnu, zebre si lei; pe stanci isi fac cuibul specii deosebite de soimi.

Peisajul incredibil pe care natura l-a daruit acestor meleaguri a facut ca aceasta cascada si imprejurimile ei sa fie declarate Parc National si Patrimoniu al lumii.

Curcubeul lunar

Curcubeu lunar - Cascada Victoria

Curcubeu lunar - Cascada Victoria

In fiecare luna, timp de 3 zile, in noptile senine cu luna plina, se poate observa la Cascada Victoria un fenomen natural extraordinar: un curcubeu lunar (engl. moonbow), creat de razele lunii in panza de vapori. Desi acest curcubeu poate fi observat numai noaptea, el are aceleasi culori si aceeasi forma cu cel creat ziua de razele soarelui.

Ploaie 24/7

Datorita stropilor de apa ce tasnesc din cascada, in jurul Cascadei Victoria exista o zona numita “Padurea ploilor” (Rain Forest), care este singurul loc de pe pamant unde ploua 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana.

Atractie turistica

Podul din apropierea Cascadei Victoria

Podul din apropierea Cascadei Victoria

In fiecare an, sute de mii de turisti din toate colturile lumii vin la Cascada Victoria ca sa admire spectacolul maret oferit de aceasta. In apropiere exista un pod de pe care se poate face bungee jumping in cascada.

Firmele locale organizeaza mini-zboruri cu elicopterul deasupra cascadei. Pe partea din Zimbabwe exista complexe hoteliere, care organizeaza si safari printre elefanti sau alte animale tipice continentului african.

Surse foto
1 – http://www.onlyexclusivetravel.com/2428/767/objects/resorts/the-victoria-falls-hotel.html
2 – http://kathika.com/worlds-most-amazing-waterfalls/
3 – http://www.onlyexclusivetravel.com/2428/767/objects/resorts/the-victoria-falls-hotel.html
4 – http://images.businessweek.com/ss/06/02/life_aquatic/source/15.htm
5 – http://www.flickr.com/photos/anymotion/
6 – http://www.kapstadt.org/en/capetown-pictures/capetown-historical-pictures/steam-engines-capetown/

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

 1. xenia lozinschi says:

  chiar astazi fiica mea Vica e in regiune si vizitat cascada…

  • :) frumos. Poate ii spui sa ne impartaseasca cate ceva printr-un comentariu la acest articol, sa aflam si parerea cuiva care a vizitat cascada si sa afle si cititorii cum arata cascada prin prisma unei persoane care tocmai a vizitat-o

 2. mamicamea.ro says:

  Nu am fost niciodata in Africa, as vrea sa ajung si pe acolo sa vad minunatiile de acolo, deoacamdata am calatorit in Europa si o bucata mica de Asia

 3. Dany N.(md) says:

  uau! Cind am citit am trait frumusetea si farmecul cascadei !
  Bravo celui care a descriso !!!

Speak Your Mind

*