Acropola din Atena – cea mai celebra acropola din lume

An de an, mii de turisti din intreaga lume viziteaza cel mai celebru obiectiv turistic al Greciei: Acropola din Atena, care este o adevarata bijuterie istorica arhitecturala. Aceasta capodopera a arhitecturii grecesti si totodata simbolul Greciei, Acropola din Atena, a fost inscrisa in Patrimoniul Mondial UNESCO in 1987.

Termenul de “acropola” provine din cuvintele grecesti “acros” = “ridicat” si “polis” = “oras”, si inseamna “punctul cel mai inalt al orasului“, reprezentand fortareata construita pe locul cel mai inalt si cel mai bine aparat din vechile orase grecesti, care servea drept loc de refugiu si de aparare pentru populatie in timpul atacurilor. Aceasta fortareata cuprindea in incinta ei principalele edificii publice: palate, temple, statui. Numeroase orase grecesti (Corint, Micene, Teba, Sparta, Argos, Tirint) au astfel de asezari fortificate, numite “acropole”, iar o parte din aceste acropole se mai pastreaza si astazi.

Acropola din Atena – capodopera a arhitecturii grecesti

Cea mai celebra acropola din lume, Acropola din Atena, este situata in centrul orasului Atena, si a fost contruita in jurul anului 3.000 i. Hr., pe un platou stancos, inalt de 156 m, pe o suprafata de 4 hectare. Aceasta mare cetate cuprindea mai multe temple inchinate zeilor, printre care si cel al zeitei Atena, care era protectoarea orasului. Mai tarziu, aceste constructii au fost distruse de persi si, dupa infrangerea acestora in 465 i. Hr., au fost refacute in timpul lui Pericle (secolul V i. Hr. – in timpul perioadei numite si “perioada secolului de aur”).

Acropola din Atena cuprinde 21 de vestigii de o mare importanta istorica si arhitecturala: Partenonul, Erehteionul, Propylea, Statuia Atenei Promachos, Templul Atenei Nike, Altarul Atenei, Templul lui Dionysos, Odeonul lui Herodes Atticus, Teatrul lui Dionysos Eleuthereos, Odeonul lui Pericle, Vechiul templu al Atenei. Dintre aceste monumente, cele mai importante sunt Partenonul si Erehteionul, care au fost dedicate zeitei Atena.

Partenonul – o bijuterie arhitecturala perfecta

Partenon-Acropole-Atena

Partenonul din Acropola Atenei

Din seria de temple din Acropole, cel mai mare si cel mai important monument al civilizatiei grecesti este Partenonul. Inca din antichitate, Partenonul a impresionat prin rafinamentul arhitectural, prin proportiile sale perfecte si prin calitatea decorurilor. Fatada principala are o deschidere spre est. Aceasta constructie monumentala este realizata in stil doric, avand caracteristici ionice si fiind inconjurata de multe coloane simple, masive. Numele acestei constructii (in limba greaca, “Partenon”), vine de la cuvantul “parthenos”, care inseamna necasatorit. Templul este construit din marmura pentelica (marmura alba, fara striatii). Cladirea Partenonului era impunatoare – avea o lungime de 69 m, o latime de 30 m, cate 8 coloane pe latime si cate 17 coloane pe lungime. Acest edificiu important din perioada antichitatii a fost realizat de Fidias, impreuna cu alti colaboratori ai sai (Iktinos si Kallikrates).

Partenonul a fost construit pentru a adaposti atat statuia colosala a zeitei Atena, cat si comorile orasului, in cazul atacului din partea persilor, dar si pentru a infrumuseta orasul Atena. Multe din sculpturile acestui templu au fost deteriorate, atat datorita timpului si cutremurelor, cat si atacurilor la care a fost supus acest impresionant edificiu din capitala Greciei. Numeroase sculpturi de marmura ale Partenonului sunt expuse la Muzeul Britanic din Londra.

Erehteionul din Acropola Atenei

Erehteionul din Acropola Atenei

Erehteionul – elegantul templu al Cariatidelor

Erehteionul a fost un templu inchinat zeitei Atena si zeului marilor, Poseidon. Acesti zei s-au luptat pentru a castiga titlul de protector al orasului Atena: zeita Atena a daruit orasului maslinul, in timp ce zeul Poseidon a daruit apa sarata. Pentru ca s-a considerat ca maslinul este mult mai important, zeita Atena a castigat aceasta lupta, si de atunci orasul ii poarta numele. Legenda spune ca in Erehteion a aparut primul maslin din orasul Atena.

Cariatide (templul Erehteion - Acropola Atenei)

Cariatide (templul Erehteion - Acropola Atenei)

Templul Erehteion a fost construit din marmura, in stil ionic, iar cel mai reprezentativ element al sau il constituie Cariatidele – stalpi sculptati sub forma de femei, care sustin toata greutatea acoperisului pe capul lor. Pentru a nu se degrada prea mult, cele 6 cariatide ale Erehteionului au fost inlocuite cu niste copii, 5 cariatide originale pastrandu-se in Muzeul Acropolis din Atena (cel mai modern muzeu arheologic din lume) si una la Muzeul Britanic din Londra.

Alte constructii importante din Acropola Atenei

Odeonul lui Herodes Atticus

Odeonul lui Herodes Atticus

La poalele Acropolei din Atena se afla doua teatre antice celebre: Odeonul lui Herodes Atticus si Teatrul lui DionysosOdeonul lui Herodes Atticus s-a pastrat cel mai bine, a fost reconstruit partial si, datorita acusticii sale deosebite, a gazduit numeroase si importante concerte in aer liber. Pe scena acestui teatru au concertat Nana Mouskouri, Demis Roussos, Andrea Bocelli. Incepand din luna mai si pana in octombrie, aici au loc spectacole de teatru si muzica in aer liber.

Propylaea (Acropole - Atena)

Propylaea (Acropole - Atena) - desen dintr-o enciclopedie germana (din 1891), ce infatiseaza cum arata initial monumentala poarta

Templul Atenei Nike (Zeita Victoriei) este construit in stil ionic si are pe cele 3 laturi ale templului reprezentate unele scene din diferite batalii, iar pe partea estica a templului este un basorelief care descrie o conferinta a zeilor. Acest templu a fost construit intre anii 427- 424 i.Hr., in cinstea victoriei atenienilor impotriva persilor. In templu, in perioada antichitatii, era statuia zeitei Atena Nike cu aripile taiate.

Un alt edificiu important al Acropolei din Atena este Propylaea – o constructie monumentala ce servea drept poarta de intrare in Acropola din Atena. Propylaea este formata dintr-o cladire centrala, cu doua aripi adiacente pe partea de vest – una spre nord si una spre sud.  Cladirea centrala are doua fatade (una catre vest, pentru cei care intra in Acropola, si una catre est, pentru cei care pleaca), formate din impunatoare coloane dorice si ionice – Propylaea fiind prima cladire cunoscuta care prezinta ambele tipuri de coloane. Propylaea era renumita in antichitate pentru picturile din aripa de vest – ce reprezentau scene din importante batalii grecesti – si pentru tavanul partii de est a cladirii centrale, care era format din blocuri de marmura vopsite in albastru si decorate cu stele aurii. Astazi, Propylaea este restaurata partial si poate fi vizitata de turisti.

Acropole – Atena – Bibliografie

Speak Your Mind

*