Vulcanii

 • Vulcanii au fost denumiti dupa zeul roman al focului, Vulcanus.
 • Sunt mai mult de 1.500 de vulcani activi pe Terra. Prin vulcani activi se inteleg acei vulcani care erup cu regularitate, sau au erupt cel putin o data in ultimii zece mii de ani.
 • Mai mult de 80% din suprafata Terrei este de origine vulcanica.
 • 90% din activitatea vulcanica are loc in oceane.
 • Cel mai mare vulcan activ din lume este Mauna Lao din Hawaii (120 km lungime, 50 km latime).
 • Vulcanul Kilauea din Hawaii arunca zilnic lava suficienta pentru a pava 30 km de drum.
 • Cel mai inalt vulcan din sistemul solar este Vulcanul Olympus de pe Marte (25 km inaltime).
 •  

  Cercul de foc al Pacificului

  Cercul de foc al Pacificului

 • Cercul de foc al Pacificului este cea mai intinsa si activa zona vulcanica de pe Terra, concentrand 62% din vulcanii activi existenti in prezent. Doua treimi din acest cerc se afla in insulele asezate sub forma de arc in Pacificul de Vest, iar restul pe tarmurile pacifice ale celor doua Americi. Cercul de Foc al Pacificului are forma unei potcoave si este o suprafata frecventata de cutremure si eruptii vulcanice.
 • Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic de pe intreg teritoriul Romaniei.  Este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins (Ciomatu) din masivul vulcanic Puciosu (Muntii Harghitei).
 • Cea mai dezastruoasa eruptie vulcanica din istoria moderna a fost eruptia din 1815 a Vulcanului Tambora de pe insula indoneziana Sumbawa. Aceasta eruptie a cauzat moartea a 92.000 de persoane (12.000 – din cauza lavei si 80.000 – din cauza foametei din perioada de dupa dezastru). Eruptia a fost atat de puternica, incat a emanat o cantitate foarte mare de cenusa, care a intunecat cerul timp de cateva luni, ceea ce a facut ca temperatura sa scada la nivel mondial, din care cauza anul 1816 este numit “anul fara vara“.
 • Eruptie a unui vulcan activ

  Eruptie a unui vulcan

 • Un mare vulcan activ de pe continentul european este Vulcanul Vezuviu din Italia. Ultima sa eruptie a avut loc in 1944, cand a provocat zeci de morti si pagube in valoare de peste 100 milioane de euro. O alta eruptie este asteptata in viitorul apropiat, eruptie care ar putea fi devastatoare pentru cei 700.000 de oameni care locuiesc în “zonele mortii” din jurul Vezuviului.
 • Vulcanul Vezuviu a fost inactiv secole intregi inaintea marii eruptii din 79 i.Hr, eruptie care a ingropat orasele Pompei si Stabiae sub cenusa, iar orasul Herculaneum sub un val de noroi.
 • Cea mai catastrofala eruptie din istorie este cea din 27 august 1883, a Vulcanului Krakatau (din Indonezia). Zgomotul produs de aceasta eruptie a fost atat de puternic, incat s-a auzit la 4.000 km departare, pana in Australia. A fost aruncata atat de multa cenusa in atmosfera, incat, aproape 2 ani, apusul de soare s-a vazut verde si luna s-a vazut albastra. Aceasta eruptie a emis o energie echivalenta cu 150 de megatone de TNT. Indexul magnitudinii a fost de 6 VEI, numit si “colosal”. In comparatie, bomba de la Hiroshima a avut 20 de kilotone.
 • Vulcanul Paricutin din Mexic este vulcanul cu cea mai rapida dezvoltare si cea mai spectaculoasa aparitie. Vulcanul Paricutin este unic deoarece formarea sa a fost observata de la inceputurile sale. Acest vulcan este foarte tanar si s-a nascut in 1943 astfel: intr-o zi s-a descoperit o mica fisura in solul unui lan de porumb; in 24 de ore fisura s-a transformat intr-o prapastie de 25 m latime, care apoi s-a deschis, scotand la suprafata cenusa si roci incandescente. In scurt timp, aceasta prapastie s-a transformat intr-un deal de lava de 10 m inaltime. Vulcanul a fost denumit Paricutin si a atins inaltimea maxima de 405 m dupa noua ani de activitate.
 • Vulcani noroiosi - Buzau

  Vulcani noroiosi - Buzau

 • In apropierea vulcanilor apar gheizere si vulcani noroiosi.
 • Vulcanii noroiosi situati  in Subcarpatii de Curbura din judetul Buzau sunt o rezervatie naturala unica  in Europa. Aici apar numeroase ridicaturi de pamant sub forma unor cratere cu o circumferinta care la unele este mica, iar la altele poate ajunge chiar la cativa metri. Unele cratere sunt linistite, altele bolborosind si revarsand suvoaie de noroi inspre baza lor. Peisajul zonei este selenar, deosebit de arid, cu numeroase despicaturi de pamant ce sugereaza ideea de seceta.

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

 1. Hehe, am fost la vulcanii noroiosi si am facut si niste poze acolo. Nu sitam de unde a venit denumirea de vulcan, acu stiu.

  • Admin says:

   De fapt, vulcanii noroiosi au aceeasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare; vulcanii noroiosi sunt niste vulcani in miniatura, care arunca spre suprafata namol (in loc de lava).

 2. Riccardo says:

  De acord cu Maria, trebuie luat in considerare si Etna. In rest, felicitari pentru toate articolele voastre.

  Cu respect,
  Riccardo

Speak Your Mind

*