Turul Frantei

Turul Frantei” (“Le Tour de France”) este una din cele mai celebre competitii sportive de ciclism masculin din lume, la care participa cei mai buni ciclisti profesionisti, un mare concurs care se desfasoara anual in Franta, in primele 3 saptamani ale lunii iulie. Faimosul eveniment este difuzat in direct in intreaga lume, prin intermediul radioului si al celor doua posturi de televiziune franceze: France 2 si France 3.

Telespectatorii pot astfel admira si descoperi frumusetile de neegalat ale Frantei: peisajele de vis din zonele montane, plajele excelente cu nisipuri fine, fascinantele orase care farmeca prin frumusetea lor, castelele de pe Valea Loarei, lacurile de o frumusete aparte. Toate acestea au facut sa creasca popularitatea acestui concurs, care a ajuns sa fie urmarit de peste 44 de milioane de telespectatori numai in anul 2009. Numarul celor care urmaresc acest eveniment sportiv creste de la un an la altul, datorita modului de organizare si traseului foarte frumos ales pentru concurs.

2013 = Centenarul Turului Frantei

Anul 2013 este centenarul “Turului Frantei” – anul in care se desfasoara cea de-a 100-a Editie a acestui mare concurs (prima editie a avut loc in 1903, iar in perioada celor 2 Razboaie Mondiale a avut o intrerupere de cativa ani) si anul cand “Insula Frumusetii”, cum mai este numita “Corsica“, gazduieste inceputul acestui spectacol sportiv. Situata in inima Mediteranei, Corsica este una din numeroasele zone incantatoare ale Frantei, o insula de o frumusete seducatoare, cu un relief predominant muntos, cu stanci de granit foarte abrupte, cu un climat mediteranean calduros si uscat, un loc foarte cautat de turisti pentru fermecatoarele orase Porto Vechio, Ajaccio, Bastia, Calvi, pentru plajele excelente si peisajele deosebite ale muntilor acoperiti cu paduri de pin.

Portul Calvi din Insula Corsica (Franta)

Portul Calvi din Insula Corsica (Franta)

Marea Bucla” – cum mai este numita celebra competitie sportiva “Turul Frantei” – va avea in anul 2013 un traseu cu totul deosebit fata de anii precedenti. In aceasta Editie Jubiliara a Turului Frantei, dupa efectuarea celor trei etape pe “Insula Frumusetii” – in care au strabatut cele mai pitoresti zone ale insulei -, sportivii continua spectacolul de ciclism pe continent, in Franta.

Si aici traseul ales pentru marcarea “Centenarului Turului Frantei” va fi deosebit de frumos si va cuprinde cele mai cautate destinatii turistice franceze. Printre acestea, Riviera Franceza – una dintre cele mai frumoase si mai cunoscute zone de litoral din intreaga lume, un adevarat colt de rai care impresioneaza prin peisajele de vis si prin superbele orase ce se afla printre cele mai cautate de turistii din intreaga lume. Sportivii vor fi prezenti si in superbul oras Nisa, mare centru turistic al Frantei, un oras de o frumusete aparte, situat la poalele Muntilor Alpi.

“Le Tour de France” este asteptat cu multa emotie, atat de organizatori si concurenti, cat si de numerosi localnici si mai ales de foarte multi turisti care stau de-a lungul traseului (unii campand inaintea sosirii caravanei cicliste), pentru a-i incuraja pe acesti sportivi care merita toata admiratia pentru curajul si efortul depus la aceasta competitie. Pe tot traseul, concurentii vor fi insotiti de “Caravana publicitara” formata din multe masini si motociclete, care fac ca spectacolul sportiv sa fie mult mai interesant. Caravana publicitara se intinde pe o distanta de 20 km si trece cu o ora inaintea rutierilor, impartind diferite materiale publicitare publicului prezent pe marginea soselei.

In anul Centenarului Turului Frantei, iubitorii de ciclism vor cunoaste si vor admira zone foarte pitoresti ale Frantei, imagini uimitoare – filmate din elicopter – ale urmatoarelor zone: Promenade des Anglais, Valea Loarei, Mont Saint Michel, Masivul Central, Muntii Pirinei, Muntii Alpi, Muntii Jura, Muntii Vosgi, Provence.

Bulevardul Champs-Elysées (Paris, Franta)

Bulevardul Champs-Elysées (Paris, Franta)

Un alt moment important al Turului Frantei este Etapa Finala, care se termina (incepand din anul 1975) cu Parada Ciclistilor de pe Bulevardul Champs-Élysées – un spectacol pe care niciun iubitor de ciclism nu trebuie sa-l piarda. Anul acesta fiind o editie cu totul speciala, prilejuita de marcarea celor 100 de editii ale Turului Frantei, sportivii vor ajunge pe celebrul Bulevard Champs-Élysées noaptea, cand va avea loc un spectacol aviatic care va fi cu totul deosebit si va incheia  aceasta editie ce se doreste a fi una de neuitat pentru toti iubitorii sportului si mai ales ai ciclismului.

Alte detalii despre Turul Frantei

Prima editie a acestei importante competitii de ciclism a avut loc in anul 1903 si a fost relatata de ziarul “L’Auto”, ziar care se va numi mai tarziu “L’Équipe”. Planul unui astfel de concurs de ciclism, care sa se desfasoare intre marile orase ale Frantei (Paris, Lyon, Toulouse, Marsillia), ii apartine lui Geo Lefèvre. Scopul acestei competitii era de a creste vanzarile revistei “L’Auto”. Concursul de ciclism s-a desfasurat in fiecare an incepand din 1903 – cu exceptia perioadelor din timpul celor doua razboaie mondiale.

Pluton din Turul Frantei (9 iulie 2005, Cote de Bad Herrenalb)

Pluton din Turul Frantei (9 iulie 2005, Cote de Bad Herrenalb)

La acest concurs s-a pus accentul pe rezistenta, de aceea traseul ales pentru concurenti este destul de lung. Anul acesta (2013) traseul are 3.404 km si concursul se desfasoara in 21 de etape, concurentii avand doar 2 zile pauza. In 1926 a fost ales cel mai lung traseu (5.745 km), iar cel mai scurt a fost cel din 1904 (2.428 km).

De-a lungul anilor, 10 tari au avut onoarea sa gazduiasca plecarea sau una din etapele “Turului Frantei”, si anume: Olanda (plecarea s-a facut din Amsterdam, in 1954), Elvetia, Belgia, Luxemburg, Spania, Italia, Anglia, Irlanda, Monaco si Andorra. Castigatorul primei editii a “Turului Frantei” a fost Maurice Garin.

Concursul are mai multe clasamente: general, pe catarari, pe puncte, si un alt clasament este al celui mai bun tanar ciclist (mai mic de 26 de ani). Fiecare lider al clasamentului va primi un tricou distinctiv, astfel: ciclistul cu cel mai mic timp in clasamentului general va lua tricoul galben, liderul clasamentului pe puncte primeste un tricou verde, iar cel al cataratorilor un tricou alb cu buline rosii, si cel mai bun tanar ciclist va primi un tricou alb.

Aceasta intrecere este frumoasa, interesanta, dar este destul de solicitanta atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Pluton - Turul Frantei (2006, etapa 13)

Pluton - Turul Frantei (2006, etapa 13)

Printre cei mai buni ciclisti ai Turului Frantei se afla: Alberto Contador (Spania) – care a castigat editiile din 2007, 2008, 2010 -, Cadel Evans (Australia), fratii Andy si Fränk Schleck (Luxembourg), Mark Cavendish (Marea Britanie), Bradley Wiggins (Marea Britanie), Cristopher Froome (Marea Britanie), Pierre Rollande, Thomas Voeckler si Thibaut Pinot (Franta), Fabian Cancellara (Elvetia), s.a.

Ca in fiecare vara, si in anul acesta jubiliar, Franta este pregatita sa-si intampine cu multa atentie concurentii celor peste 20 de echipe de ciclisti din intreaga lume, precum si numarul mare de turisti din tara si din strainatate, care vin sa incurajeze acesti eroi ai ciclismului. Fiecare zona aleasa pentru desfasurarea Turului Frantei pune in evidenta frumusetile naturale ale Frantei, locuri minunate care delecteaza turistii – ce sunt atrasi ca un magnet in fiecare an, si mai ales in perioada cand are loc cel mai mare concurs de ciclism din lume: “Le Tour de France.”

Turul Frantei – Bibliografie

Mai multe amanunte despre faimoasa competitie ciclista “Turul Frantei” gasiti la adresele de mai jos:

  • Site-ul oficial al celebrului concurs ciclist francez, “Le Tour de France”
  • Pagini de pe Wikipedia, in limbile franceza, romana, engleza – dedicate faimoasei competitii cicliste anuale franceze, Turul Frantei

Speak Your Mind

*