Turnul Eiffel

Turnul Eiffel este o bijuterie arhitecturala din inima Parisului, ce a devenit simbolul Frantei, si una din principalele destinatii turistice ale lumii. Turnul Eiffel este monumentul cel mai usor de recunoscut din lume, de aceea i s-au creat 30 de duplicate si turnuri similare in intreaga lume. Si in Romania a fost inaltata o copie de 54 m a celebrului turn, in orasul Slobozia.

Turnul Eiffel are o inaltime de 324 m (care include si antena din varf), iar aceasta inaltime i-a permis sa detina recordul mondial, timp de 41 de ani, pentru cea mai inalta structura construita de om. Monumentul poarta numele designer-ului sau, inginerul francez Alexandre Gustave Eiffel, care era arhitect si specialist in structuri metalice. Designer-ul Turnului Eiffel a proiectat si structura metalica de la Statuia Libertatii din New York. O bijuterie arhitectonica a maestrului Gustave Eiffel se gaseste si in Romania: Grand Hotel Traian din Iasi (proiectat in 1884).

Turnul Eiffel – Istoric

Turnul Eiffel trebuia sa serveasca drept arc de intrare la Expozitia Universala din 1889, organizata la Paris, cu ocazia Centenarului Revolutiei Franceze. Planul lui Gustave Eiffel a fost castigatorul din cele peste 100 de proiecte participante la concursul organizat de Guvernul Frantei pentru proiectarea unui monument ce urma sa fie construit in centrul Parisului.

Turnul a fost ridicat pe Champ de Mars din Paris si a fost inaugurat pe 31 martie 1889, iar pentru public a fost deschis pe 6 mai 1889. Initial, Turnul Eiffel a fost construit numai pentru o perioada de 20 de ani, si urma sa fie demontat in 1909, dar a fost salvat datorita antenei sale care era folosita in telegrafie. Astazi, Turnul Eiffel este cel mai important obiectiv turistic din Paris.

Turnul Eiffel – Atractie turistica

Paris - Turnul Eiffel vazut de pe Raul Sena

Paris - Turnul Eiffel vazut de pe Raul Sena

Turnul Eiffel este cel mai cunoscut monument din lume. De cand a fost construit si pana in prezent, a fost vizitat, in total, de peste 200 de milioane de turisti. Turnul este deschis pentru public in fiecare zi a anului.

Turnul Eiffel adaposteste 2 restaurante: la primul nivel este restaurantul “Altitude 95”, iar la nivelul al 2-lea este restaurantul “Jules Verne”, care este foarte scump, are un lift privat si necesita rezervare.

Pe 10 septembrie 1889, renumitul inventator Thomas Edison a vizitat turnul si a semnat in cartea de oaspeti cu urmatorul mesaj: “Domnului inginer Eiffel, bravul constructor al unui specimen de inginerie moderna atat de gigantic si de original, de la cineva care are cel mai mare respect si cea mai mare admiratie pentru toti inginerii, inclusiv pentru Marele Inginer – Bunul Dumnezeu.”

Turnul Eiffel – Poze

Dupa cum se poate vedea in multe poze cu Turnul Eiffel, acest monument extraordinar impresioneaza atat prin design-ul sau modern (cu toate ca a fost construit acum mai bine de un secol), cat si prin inaltime, gratie si splendoare. Acesta constructie eleganta din inima Parisului respira romantism si delicatete. Celebrul turn a inspirat de-a lungul anilor numeroase cupluri sa-si uneasca destinele in preajma sa, in fata unei cupe de sampanie.

In timp ce ziua maretul turn fascineaza pe oricine, noaptea este magnific, gratie miilor de beculete cu care este impodobit. Puteti admira frumusetea pe care o are Turnul Eiffel noaptea, dar si ziua, precum si frumusetea Parisului, din videoclipul urmator. Daca doriti sa vedeti Turnul Eiffel live (i.e. in direct), numeroase situri va stau la dispozitie, printre care si Paris – Live.

Constructia Turnului Eiffel

Turnul Eiffel (Paris) - vazut de pe Champ de Mars

Turnul Eiffel (Paris) - vazut de pe Champ de Mars

Turnul Eiffel – cu o greutate totala de peste 10.000 de tone (7.300 de tone cantareste numai structura metalica) – a fost ridicat in 2 ani si 2 luni, cu tot cu fundatie (intre anii 1887 – 1889). La construirea sa au lucrat 300 de muncitori, care au asamblat 18.038 piese de otel, folosind 2,5 milioane de nituri.

Dupa cum se poate vedea din multe imagini, Turnul Eiffel are 3 nivele: la primele 2 nivele publicul poate ajunge pe scari sau cu liftul, iar la ultimul nivel se poate ajunge numai cu liftul. Lifturile originale functionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, iar lifturile actuale sunt electrice.

Pentru a nu rugini, turnul este vopsit la fiecare 7 ani cu 50 de tone de vopsea maro inchis. In functie de temperatura aerului, varful Turnului Eiffel se poate indeparta cu pana la 18 cm fata de soare, datorita dilatarii metalului de pe partea dinspre soare.

Forma indrazneata si aerisita a turnului a fost obtinuta de inginerul Eiffel pornind de la considerente privind rezistenta in fata vantului. Curbele turnului au fost determinate prin metode grafice, pentru a impresiona prin putere si frumusete. De-a lungul timpului au fost emise mai multe ipoteze privind modalitatea de obtinere a curbelor turnului.

Turnul Eiffel – Bibliografie

http://en.wikipedia.org/wiki/Eiffel_Tower – pagina de pe Wikipedia, in limba engleza
http://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Eiffel – pagina de pe Wikipedia, in limba romana
Poze, Matt Banks Images

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

  1. interesant. am si eu pe blog cateca poze de la constructia lui :)

Speak Your Mind

*