Statuia Libertatii

Statuia Libertatii din New York

Statuia Libertatii din New York este un monument celebru situat pe mica Insula a Libertatii (“Liberty Island”), la gura de varsare a fluviului Hudson in portul orasului New York (la sud-est de Manhattan). Numele original complet al acestei renumite statui este “Libertatea luminand lumea“. In vorbirea curenta, faimosului monument i se spune “Miss Liberty” sau “Lady Liberty”.

Statuia Libertatii este un cadou al Frantei facut Statelor Unite ale Americii cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea Independentei Statelor Unite. Monumentul a fost inaugurat de presedintele Grover Cleveland la 28 octombrie 1886. Design-ul si arhitectura statuii au facut ca Statuia Libertatii sa fie considerata una dintre cele mai mari realizari tehnice ale secolului 19 si o adevarata punte de legatura intre arta si inginerie.
 

Statuia Libertatii – Simbolistica

Statuia infatiseaza o femeie imbracata cu o roba, femeie care reprezinta pe Libertas – zeita romana a libertatii. La picioarele femeii se afla un lant rupt (ascuns pe jumatate de vesmintele femeii si este dificil de vazut de la sol), ce simbolizeaza lantul rupt al sclaviei. Zeita are mana dreapta ridicata spre cer si tine in ea o faclie cu flacara aurita. In mana stanga tine o placa numita “tabula ansata” (latinescul de la “placa cu manere”) – tabla care evoca legea; aceasta tabla poarta inscriptia “JULY IV MDCCLXXVI”, adica “4 iulie 1776” – data declararii Independentei Statelor Unite. Pe capul zeitei se afla o coroana impodobita cu 7 raze de lumina – care simbolizeaza soarele, cele 7 mari (expresia “cele 7 mari” se refera de fapt la toate oceanele lumii) si toate cele 7 continente.

Statuia Libertatii a devenit rapid emblema Statelor Unite si este considerata un simbol care personifica SUA, asemenea Unchiului Sam. Statuia reprezinta un simbol al prieteniei dintre Franta si SUA, dar si al aliantei istorice dintre Franta si SUA (statuia a fost construita de Franta, iar piedestalul de SUA).

Statuia Libertatii - New York

Statuia Libertatii - New York

Statuia Libertatii este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale libertatii si democratiei. Statuia simbolizeaza libertatea care lumineaza toata lumea (flacara din mana dreapta a femeii lumineaza toate cele 7 continente si toate cele 4 oceane).

Statuia Libertatii este totodata si un simbol de bun venit pentru toti calatorii sositi pe pamantul american: americani care se intorc in tara, vizitatori si imigranti. Statuia simbolizeaza migrarea oamenilor de pe toate continentele in SUA (aminteste de imigrarea masiva in SUA de la sfarsitul sec.19 si inceputul sec.20).

Statuia Libertatii – Caracteristici

Statuia Libertatii este o uriasa sculptura neoclasica, formata dintr-un invelis de cupru ce acopera un schelet de fier. Scheletul metalic a fost proiectat de inginerul Gustave Eiffel, cel care a construit Turnul Eiffel. Piedestalul statuii are o forma de stea si a fost construit de SUA.  In interiorul soclului se afla Muzeul Imigratiei.

Proiectul initial al Statuii Libertatii era destinat unui far monumental, planuit a fi amplasat la intrarea in Canalul Suez, avand ca motiv de inspiratie Colosul din Rodos – una din cele 7 Minuni ale Lumii Antice.

Statuia are o inaltime de 46 metri, iar cu tot cu soclu masoara 93 metri. Lungimea bratului drept este de 12,8 m, a degetului aratator e de 2,44 m, iar placa din mana stanga are dimensiunile 7 m x 4 m. Statuia avea initial culoarea cuprului, dar, prin oxidarea cuprului, culoarea statuii a devenit in timp verde.

Statuia Libertatii – Bibliografie

http://en.wikipedia.org/wiki/Statue_of_Liberty – pagina de pe Wikipedia, in limba engleza
http://ro.wikipedia.org/wiki/Statuia_Libertatii_din_New_York – pagina de pe Wikipedia, in limba romana
http://en.wikipedia.org/wiki/New_York_Harbor

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

  1. Si va mai ramane ceva timp un simbol…

  2. Dar mai stie cineva de “reparatiile” din anii ’60, cand statuia libertatii a fost schimbata cu statuia lui Iisus din Rio de Janeiro?
    Au fost dezvelite in acelasi timp, Iisus in Manhattan si frantuzoaica pe muntele din Brazilia, in locui lui Iisus. Lumea a fost scandalizata, si s-a renuntat imediat la ideea de-a le lasa permanent acolo. S-au acoperit in aceeasi zi cu panze uriase, si dedesupt se faceau “lucrari de reparatie” – de fapt se demondau. vreo 2 luni au stat cu panzele acolo, pana au fost remontate la locurile lor. pacat ca nici pe google nu se gaseste aceasta informatie.

Speak Your Mind

*