Religia civilizatiei maya

Stiati ca:

 • Mayasii erau un popor foarte religios, aspect ce reiese si din numarul mare de temple si piramide ridicate de acestia.
 • Mayasii erau convinsi (asemeni tuturor indienilor din Mexic) ca lumea noastra este amenintata de un sfarsit apocaliptic si ca aceasta lume a fost precedata de alte 4 lumi, fiecare gasindu-si sfarsitul intr-un cataclism ingrozitor.
 • Religia maya era politeista – mayasii aveau o multime de zei, printre care: zeul Porumbului, zeii fasolei, zeii ploii, ai vantului, ai vegetatiei, ai agriculturii, ai fertilitatii, etc.
 • Religia civilizatiei maya era puternic marcata de dualism: zeii binevoitori si zeii de temut erau in numar egal, si fiecare dintre ei era in stare sa faca si bine, si rau; caracterul ambivalent al zeilor se reflecta si in faptul ca fiecare divinitate putea trece brusc de la tinerete la batranete si isi putea schimba sexul.
 • Zeii mayasilor erau de 3 feluri: ceresti, terestri si subterani; mayasii se pare ca aveau 13 divinitati principale pentru cer, 7 pentru pamant si 9 pentru lumea subterana.
 • La mayasi, zeul Soarelui proteja artele, muzica, ceramica si vanatoarea, in timp ce zeita Lunii ocrotea nasterea, sarcina femeii, recoltele si tesutul.
   
  Templu maya
 • Mayasii aveau divinitati ale timpului si ale cifrelor.
 • Numerosi zei mayasi aveau un caracter de “quadruplicitate” – personalitatea acestor divinitati se scinda in 4, corespunzand fiecarui punct cardinal.
 • Mayasii erau foarte obsedati de scurgerea timpului; acesta obsesie reiese si din numarul mare de zeitati mayase legate de timp.
 • Mayasii doreau sa calculeze timpul in scopuri religioase; pasiunea pentru aritmetica a mayasilor este dovedita si de multimea de zeitati ale cifrelor care existau in panteonul* mayas.
 • Zeul suprem – marele zeu, creator al lumii si tatal tuturor divinitatilor – ocupa un loc minor in panteonul maya.
 • Se pare ca, spre deosebire de mexicani, mayasii nu aveau un cult pentru zeul Focului.
 • Preotii maya erau atat conducatori religiosi, cat si conducatori tribali. Intrucat religia maya era strans legata de astronomie si aritmetica (articolul “Civilizatia Maya“), preotii erau detinatorii cunostintelor savante si toate sarcinile culturale si religioase erau incluse in domeniul lor de activitate: ghicitul viitorului, astronomia, calculele cronologice, intocmirea planurilor templelor ce trebuiau inaltate, redactarea de codexuri, educarea novicilor, sacrificiile, hotararile privind agricultura.
 • Mayasii erau foarte superstitiosi; considerau zilele de 4, 7, 9 si 13 ca fiind favorabile, in timp ce zilele 2, 3, 5 si 10 erau nefaste. Mayasii credeau ca motivul fiecarei probleme (o recolta proasta, o boala, pierderea unui obiect, etc) era in mod obligatoriu inscris in carti care dadeau raspunsul. Modul de a se purta al mayasilor si hotararile de luat depindeau de mii de alte semne pe care trebuiau sa stie sa le descifreze; in acest scop, mayasii urmareau modul in care murea un curcan sacrificat, cum se contracta pulpa piciorului sau pozitia boabelor de porumb si de fasole.
 • Spovedania juca un mare rol in viata mayasilor; in lipsa unui preot, isi puteau descarca constiinta cuiva apropiat. Mayasii credeau ca boala era consecinta directa, pretul platit, pe drept, pentru un pacat din trecut si considerau ca spovedania ii izbavea de acel pacat.
 • Printre cei 13 zei ceresti, mayasii aveau un zeu pentru planeta Venus, precum si un zeu pentru Steaua polara (cu fata de maimuta, turtita, patata cu negru), care era patronul protector al negustorilor.
 • Pentru civilizatia maya, arta nu era o distractie asa cum o concepem astazi, nici o activitate independenta si pur gratuita. Mayasii nu aveau notiunea “arta pentru arta”; mult timp, arta maya a fost dependenta si doar in serviciul religiei, fiind chiar inclusa in religie.
 • Sculptura maya era impregnata de misticism: actiunea de a sculpta era pentru mayasi o notiune periculoasa, iar sculptorul trebuia obligatoriu sa se pregateasca si sa fie neprihanit ritualic inainte de a modela pamantul, de a infige dalta in lemn sau in piatra. Aceasta pregatire consta intr-o cumpatare si o abstinenta prealabile, fara de care opera ar fi fost considerata impura si ar fi fost arsa imediat.

  * Termenul “panteon” este folosit in acest articol cu sensul de totalitate a divinitatilor unei religii politeiste (in acest caz, ai civilizatiei maya)

  Bibliografie:

  “Civilizatia Maya”, de Diego Rival, Editura Prietenii Cartii, Bucuresti, 2002

Sursa foto 2: http://www.aztec-history.com

Comments

 1. Am descoperit acest site în urm? cu aproape 2 s?pt?mâni ?i sunt pur ?i simplu încântat de con?inutul acetuia.
  Keep going!

 2. rechinbun says:

  da si dacii aveau un singur zeu Zamolxe

Speak Your Mind

*