Michelangelo Buonarroti – renumitul titan al Renasterii

In bogata galerie a geniilor se afla si Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, numit in italiana Michelangelo, un adevarat titan al sculpturii, picturii si arhitecturii din perioada Renasterii, autorul capodoperelor Capelei Sixtine de la Roma. Numit inca din timpul vietii sale “Il Divino” (“cel divin”), Michelangelo a fost admirat de contemporanii sai pentru calitatile sale, stilul sau de lucru foarte personal si plin de pasiune, cat si pentru personalitatea sa foarte puternica. Michelangelo a excelat in domeniul picturii si al sculpturii, alaturi de Leonardo da Vinci, Bramante si Rafael.

O personalitate puternica

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti

Michelangelo era un artist sumbru, irascibil si orgolis, intransigent, un om foarte dificil, care a dus o viata marcata de suferinta si singuratate. A avut putini prieteni, nu a fost casatorit si nu a avut copii. Michelangelo era neglijent ca stil de viata, lucra fara pauza, muncea cu o energie nebuneasca, uita uneori chiar sa manance sau sa doarma, lucra si pe timpul noptii, asa incat, dupa ce a terminat de pictat bolta Capelei Sixtine, ochii lui suportau cu greu lumina soarelui. Una din legende spune ca Michelangelo citea mai usor privind in sus, decat atunci cand avea pagina sub ochi. Michelangelo a lucrat pana la varsta de 89 de ani.

Michelangelo a fost primul artist a carui biografie a fost publicata in timpul vietii sale. Astfel, in 1550 a aparut biografia marelui artist, scrisa de Giorgio Vasari, si din 1553 dateaza biografia scrisa de discipolul lui Michelangelo Buonarroti, Ascanio Condivi, lucrarea acestuia fiind si cea mai verosimila. Michelangelo a avut o mare influenta asupra artistilor din timpul sau, intrucat operele sale erau studiate cu multa atentie.

Copilaria marelui artist

Marele geniu al Italiei, Michelangelo, s-a nascut pe 6 martie 1475, la Caprese (Toscana), un mic orasel langa Arezzo, Italia, si a fost al doilea copil din cei patru pe care i-a avut Francesca di Miniato del Neri di Siena si Lodovico di Leonardo Buonarroti Simoni.

Tatal marelui artist, Lodovico di Leonardo Buonarroti Simoni, era primarul unui orasel vecin, Chiusa, si, dupa ce si-a terminat mandatul de primar, s-a mutat cu toata familia in Florenta, orasul sau de origine. Atunci micul Michelangelo a fost abandonat si dus intr-o localitate vecina, orasul Settignano, si lasat in grija unei familii de pietrari, care se aflau in apropierea unei cariere de marmura.

Michelangelo spunea ca de la acea doica “a supt, odata cu laptele, si arta de a sculpta”; deci, de la o varsta frageda, Michelangelo a invatat cum sa identifice blocurile de piatra. La varsta de 10 ani, Michelangelo s-a intors la tatal sau, care l-a trimis sa studieze gramatica la Florenta, cel mai mare centru cultural din Italia in acea perioada, dar Michelangelo nu era atras de scoala, ci mai curand de arta. Cauta sa fie in compania unor pictori, desi familia sa a incercat sa-l descurajeze. A fost ucenicul lui Domenico Ghirlandaio, unul din cei mai cunoscuti pictori din Florenta din acea perioada si care avea cel mai mare atelier de lucru din Florenta. La varsta de 14 ani a studiat sculptura cu Bertoldo di Giovanni. Michelangelo s-a dedicat in mod special sculpturii, dar a fost atras si de arhitectura si pictura.

Michelangelo era un om de inaltime medie, avea capul mare, fruntea inalta, tamplele umflate, nasul turtit, ochii mici si patrunzatori, chipul sumbru si ferm, parul si barba albite, trupul zvelt si umerii largi. In acest fel arata Michelangelo cand era in floarea varstei. Purta vesminte vechi, manca ce apuca si, cu toate ca era un om bogat, traia ca un om sarac si cateodata seara manca doar o coaja de paine. Era atat de preocupat de lucrarile sale, incat se culca de cele mai multe ori imbracat. Ii ajuta pe cei saraci, iar cea mai mare parte din ceea ce castiga marele artist, o oferea rudelor sale care erau lipsite de resurse. Michelangelo era o persoana melancolica si solitara.

Capodoperele lui Michelangelo

In sculptura

Pietà (Michelangelo) - Bazilica Sfantul Petru, Vatican

Pietà (Michelangelo) – Bazilica Sfantul Petru, Vatican

Michelangelo este unul din cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor. O parte din lucrarile sale sunt printre cele mai renumite din lume, sunt considerate adevarate capodopere ale Renasterii. Arta sa a fost extrem de personala, iar creatiile sale sunt absolut unice. “Pietà” si “David” sunt cele mai renumite sculpturi ale sale, realizate de Michelangelo inainte de a implini varsta de treizeci de ani.

Capodopera “Pietà” (1499) a fost creata de Michelangelo la varsta de 24 de ani si este o lucrare de o valoare inestimabila, este o adevarata bijuterie, expusa in Bazilica Sfantul Petru din Vatican. Aceasta lucrare are o valoare inestimabila si reprezinta pe Fecioara Maria, care, cu un chip bland si calm, plin de durere, tine in brate pe Domnul Iisus dupa Crucificare.

Pietà este unica lucrare pe care a semnat-o divinul Michelangelo; a facut acest lucru deoarece a auzit ca unii credeau ca ar fi lucrarea unui alt sculptor. Pe fasia asezata in diagonala pe pieptul Fecioarei Maria, apare iscalitura lui Michelangelo.

Armonia membrelor cu corpul, punerea in evidenta a pulsului, a venelor si aerul duios, frumusetea expresiilor si mai ales imaginea de o frumusete rara a Fecioarei, fac din lucrarea maestrului renascentist o opera desavarsita. Autorul a lucrat cu multa migala atat asupra particularitatilor anatomice, cat si asupra cutelor vesmintelor Fecioarei, si a slefuit piatra atat de mult si a lustruit-o, incat aceasta sculptura nici nu pare a fi realizata din marmura, ci mai curand pare a fi facuta din alabastru.

Opera Pietà este “cea mai frumoasa realizare a lui Michelangelo”, asa cum afirma Francisc I, Regele Frantei. Aceasta lucrare i-a adus lui Michelangelo celebritatea si banii, pe care i-a impartit cu rudele sale.

Statuia David, sculptata de Michelangelo

Statuia David, sculptata de Michelangelo

In 1504, Michelangelo a realizat o alta capodopera, opera “David“, o statuie gigantica, de 5,17 metri, din marmura de Carrara, care il intruchipeaza pe eroul biblic care l-a invins pe Goliat. La aceasta sculptura atat de impunatoare, Michelangelo a lucrat timp de trei ani singur, zi si noapte, si se odihnea doar cateva ore pe podeaua din laboratorul sau, care se afla in apropierea Domului din Florenta.

Opera David a impodobit pana in 1873 zona din fata Palatului della Signioria, din Florenta, apoi a fost transferata la Galleria dell’Academia, un muzeu unde se afla si in prezent. Din 1910, a fost amplasata o replica a acestei capodopere in Piata Palatului della Signioria. Capodopera lui Michelangelo este admirata de mai bine de cinci secole, este impecabil realizata, deoarece artistul a studiat anatomia trupului omenesc, forma membrelor si a muschilor, in cat mai multe ipostaze, la fel ca un alt geniu al Italiei, Leonardo da Vinci.

O alta sculptura foarte cunoscuta a lui Michelangelo este opera “Madona cu Pruncul“.

In pictura

Scena Crearea lui Adam - Cupola Capelei Sixtine, Vatican

Scena Crearea lui Adam – Cupola Capelei Sixtine, Vatican

A lucrat mai bine de 4 ani la cupola Capelei Sixtine de la Vatican, din mai 1508 si pana in octombrie 1512, o lucrare titanica care va fi o adevarata capodopera a lui Michelangelo in domeniul picturii. Imensa bolta a Capelei Sixtine are o suprafata de 1.111 metri patrati, se afla la 22 de metri de sol si are pictate peste 300 de figuri. Aceasta lucrare a necesitat o munca imensa, la care artistul a lucrat intins pe spate, sub cupola Capelei Sixtine, si a pictat 9 episoade din Cartea Genezei, trei scene cu Noe si familia lui.

Cupola Capelei Sixtine, pictata de Michelangelo - Vatican

Cupola Capelei Sixtine, pictata de Michelangelo – Vatican

Intre anii 1536 si 1541, Michelangelo a pictat “Judecata de Apoi” pe peretele altarului din Capela Sixtina, o suprafata de 17 metri lungime si 13 metri inaltime. Mai multe detalii despre pictura Capelei Sixtine din Vatican, realizata de Michelangelo, gasiti in articolul “Top 10 picturi celebre“, de pe acest blog.

Scena Judecata de Apoi - Capela Sixtina, Vatican

Scena Judecata de Apoi – Capela Sixtina, Vatican

In arhitectura

Michelangelo s-a afirmat si in domeniul arhitecturii, cele mai renumite opere ale sale din acest domeniu fiind: Capela familiei de Medici, Biblioteca Laurentina din Florenta, Palatul Farnese, Cupola Catedralei Sfantul Petru din Roma, biserica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri din Roma, Domul Sfantului Petru din Roma, Palatul Nou astazi sediul Muzeelor Capitoliului; a refacut fatadele palatelor.

Michelangelo a fost profund in arta si gandire.

Bibliografie pentru Michelangelo

Mai multe detalii despre geniul italian renascentist gasiti la urmatoarele adrese web:

Speak Your Mind

*