Civilizatia Maya

 • Civilizatia Maya este o civilizatie misterioasa, despre care nu se stie nici de unde a aparut, si nici cum a disparut.
 • Civilizatia Maya este o civilizatie precolumbiana, care a atins apogeul in perioada 300-900 d.Hr.
 • Civilizatia Maya este o civilizatie mezoamericana – mayasii au locuit in zona cuprinsa intre Mexic si America de Sud, in teritoriile care astazi se numesc: Belize, Honduras, Guatemala, El Salvador, Yucatan, Chiapas.
 • Zonele locuite de mayasi au fost si leaganul altor civilizatii extrem de avansate, pre-mayase: civilizatia olmeca si cea teotihuacaneana; se crede ca mayasii sunt beneficiarii cunostintelor preluate de la aceste puternice civilizatii antecesoare.
 • Civilizatia Maya este o civilizatie foarte avansata, mai ales in domeniul matematicii, astronomiei si arhitecturii.
 • Preotii mayasi erau detinatorii cunostintelor savante, religia fiind la acea data strans legata de astronomie si aritmetica.
 • Mayasii prevedeau cu exactitate eclipsele si insemnau pe tabele deplasarile planetei Venus cu o precizie care ii stupefiaza si azi pe oamenii de siinta.
 • Sistemul mayas de scriere se baza pe hieroglife.
   
  Piramida mayasa

  Piramida mayasa

 • Mayasii foloseau baza 20 ca baza de numeratie, si nu baza 10, pe care o folosim noi azi.
 • Mayasii au folosit cifra zero cu mult inaintea altor civilizatii.
 • In ciuda preciziei uimitoare a calendarului mayas, preotii mayasi credeau ca Pamantul este plat ca un disc si nu si-au dat seama ca el se invarteste in jurul Soarelui.
 • Civilizatia maya, desi era extrem de avansata, nu a cunoscut inventii precum roata, sticla sau moneda.
 • Desi posedau cunostinte astronomice extrem de avansate, mayasii nu aveau decat unelte din piatra; nu au cunoscut aparatele optice, nici vreun instrument oarecare de precizie si nici nu aveau vreo unitate de timp minimala ca ora sau minutul; masuratorile lor se bazau doar pe urmarirea cu ochii, pe calculele de triangulatie si pe masurarea umbrelor. Prin repetarea calculelor, prin “statistica”, prin transmiterea regulata a rezultatelor, mayasii corectau datele empirice scoase dintr-o geometrie a spatiului destul de sumara.
 • Civilizatia maya era strans legata de porumb, mayasii ajungand chiar sa-l venereze (considerau ca omul este nascut din porumb).
 • Preocuparile astronomice ale mayasilor, care depaseau pe cele necesare pentru intocmirea unui calendar agrar, dezvaluie teama acestora fata de scurgerea timpului, precum si obsesia lor fata de infinit – spatial sau¬†temporal.
 • Pe langa astronomie, un alt domeniu in care civilizatia maya a excelat este arhitectura: arhitectii mayasi sunt considerati astazi ca cei mai mari decoratori si cei mai prolifici constructori de pe planeta noastra. Mayasii au ridicat mii de constructii care atrag si uimesc si azi prin: armonia formelor, simplicitatea planurilor, puritatea volumelor, ambitia si amploarea proiectelor si printr-o frumusete de netagaduit.

  Templu mayas

  Templu mayas

 • Desi se foloseste adeseori sintagma “calendarul mayas“, mayasii au avut de fapt 4 calendare si, in functie de nevoi, foloseau un calendar sau altul pentru a inregistra diferite evenimente:
  1. Primul calendar mayas se numea Tzolkin, avea 260 de zile (repartizate in 13 luni de cate 20 de zile) si era un calendar sacru, rezervat ghicitului – si mayasii credeau, precum unii dintre oamenii de azi, ca data nasterii unei persoane ii determina personalitatea.
  2. Al doilea calendar mayas se numea Calendarul Haab, avea 365 de zile, era un calendar solar si agricol, si era foarte asemanator cu cel dacic si cu cel Gregorian.
  3. Al treilea calendar mayas se numea Calendarul Sferic si avea 18.980 de zile unice, adica 52 de ani, si a fost obtinut prin corelarea primelor doua calendare mayase (care se intersectau o data la 52 de ani).
  4. Al patrulea calendar mayas se numea Marea Numaratoare, avea 5 mii si ceva de ani si fuses conceput pentru a “catografia” timpul peste generatii.
 • Desi extraordinar de exact, calendarul mayas se opreste brusc in 21 decembrie 2012; acest calendar se bazeaza pe cicluri, iar in 2012 incepe un nou ciclu.
 • In legatura cu disparitia civilizatiei maya, s-au presupus mai multe variante – se banuiesc: o invazie a barbarilor nordici, factori economici, asaltul junglei, o revolutie lenta a masei taranesti contra elitei religioase si aristocratice, etc.¬†Toate sunt insa doar presupuneri, disparitia civilizatiei mayase continuand sa ramana pentru noi un mister.

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Speak Your Mind

*