Balul Operei din Viena

Unul din evenimentele cele mai renumite si mai asteptate cu nerabdare de iubitorii muzicii si dansului din intreaga lume este legendarul Bal al Operei din Viena (Vienna Opera Ball sau Wiener Opernball), un adevarat spectacol al muzicii, elegantei, frumusetii si bunului gust.

Balurile din capitala Austriei

In fiecare an, in diferite locatii din orasul valsului, Viena, au loc peste 450 de baluri, pe diferite teme: Balul Operei din Viena, Balul Medicilor, Balul Florilor, Balul Bomboanelor, Balul Cafegiilor, Balul Vanatorilor, Balul Crucii Rosii Vieneze, Balul Filarmonicii din Viena, Balul Juristilor, etc. Dintre acestea, cel mai celebru si cel mai elegant bal este Balul Operei din Viena, care se desfasoara la Opera de Stat din Viena.

Balul Operei din Viena, 2013 - photo by Heisenberg Media (www.heisenbergmedia.com) (CC BY 2.0), on Flickr

Balul Operei din Viena, 2013 - photo by Heisenberg Media (www.heisenbergmedia.com) (CC BY 2.0), on Flickr

Sezonul balurilor vieneze debuteaza in luna noiembrie, cu Balul Crucii Rosii Vieneze (care are loc in sediul Primariei din Viena), si culmineaza in perioada ianuarie-februarie. Balurile vieneze au loc in locatii diferite si sunt organizate de diverse asociatii si societati din acest frumos oras de pe malul Dunarii.

Calendarul celor mai renumite baluri din Viena este urmatorul:

 • Balul Crucii Rosii Vieneze – 15 noiembrie 2013
 • Le Grand Bal                       – 31 decembrie 2013
 • Balul Florilor                        – 17 ianuarie 2014
 • Balul Filarmonicii din Viena   – 23 ianuarie 2014
 • Balul Medicilor                     – 21 ianuarie 2014
 • Balul Vanatorilor                  – 27 ianuarie 2014
 • Balul Johann Strauss           – 15 februarie 2014
 • Balul Cafegiilor                    – 21 februarie 2014
 • Balul Operei din Viena27 februarie 2014
 • Balul Bomboanelor              – 28 februarie 2014
 • Balul Juristilor                       – 1 martie 2014
Perechi dansand la Balul Operei de Stat din Viena din 2013 - photo by Heisenberg Media (www.heisenbergmedia.com) (CC BY 2.0), on Flickr

Perechi dansand la Balul Operei de Stat din Viena din 2013 - photo by Heisenberg Media (www.heisenbergmedia.com) (CC BY 2.0), on Flickr

In fiecare iarna, balurile vieneze atrag peste 300.000 de fani din intreaga lume, iar serile petrecute la aceste baluri sunt cu adevarat magice. Intregul oras se transforma intr-un imens ring de dans, in care domneste o atmosfera vesela, plina de muzica si dans, care dureaza pana la primele ore ale diminetii.

Balul Operei de Stat din Viena

Balul Operei din Viena are loc intotdeauna in luna februarie si reuneste peste 5.000 de oaspeti veniti din intreaga lume, personalitati din inalta societate, din politica, din lumea afacerilor, a muzicii si a sportului. Timp de o seara, sala de spectacole a Operei de Stat din Viena, ornata cu nu mai putin de 50.000 de flori, se transforma intr-un adevarat regal la care participa cantareti de opera si balerini.

Spectacolul incepe cu parada celor peste 150 de perechi de dansatori incepatori, unde tinerele imbracate in rochii albe imaculate si tinerii in frac deschid acest spectacol multicolor al Operei din Viena, valsand pe acordurile legendarului vals “Dunarea Albastra”, compus de Johann Strauss-fiul.

Pentru o noapte, sala de concerte a Operei se transforma intr-un ring de dans, unde dansatorii, radiind de eleganta, valseaza in masura de trei timpi, dupa valsurile foarte cunoscute ale marelui compozitor Johann Strauss-fiul. Pentru a mari spatiul de dans, scaunele si scena sunt scoase din sala Operei.

Cei care participa la acest eveniment trebuie sa respecte anumite reguli legate de tinuta: doamnele sa fie imbracate cu rochii de ocazie lungi, iar domnii trebuie sa poarte o tinuta smoching. In Viena sunt multe magazine de unde se pot inchiria rochii pentru bal si costume pentru barbati.

Scurt istoric al Balului Operei din Viena

Balul Operei din Viena are o lunga traditie si a fost inclus in Lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. Primul Bal al Operei de Stat din Viena a avut loc in 1877, in cladirea de astazi a Operei din Viena. Balurile s-au desfasurat in fiecare an, cu exceptia perioadei Primului si celui de-al doilea Razboi Mondial, cand acest spectacol a fost anulat. Nici in anul 1991 nu s-a desfasurat Balul Operei din Viena, din cauza Razboiului din Golful Persic. Incepand din anul 1935, balul organizat la Opera de Stat din Viena a fost denumit oficial “Balul Operei din Viena”.

Detalii despre Balul Operei din Viena

Scarile Operei de Stat din timpul Balului Operei din Viena, 2013 - photo by Heisenberg Media (www.heisenbergmedia.com) (CC BY 2.0), on Flickr

Scarile Operei de Stat din timpul Balului Operei din Viena, 2013 - photo by Heisenberg Media (www.heisenbergmedia.com) (CC BY 2.0), on Flickr

In 2014, acest mare eveniment din capitala Austriei – Balul Operei din Viena – va avea loc pe 27 februarie. Balul incepe la ora 22:00, iar Opera de Stat din Viena este deschisa pentru a primi invitatii la spectacol, incepand cu ora 20:30. Pot participa la acest bal nu numai austrieci, ci si invitati din intreaga lume. Balul Operei din Viena are un rol caritabil, iar pretul unui bilet variaza intre 250 de euro si 18.500 de euro, in functie de locul din sala.

Prin traditie, doua restaurante de lux din orasul muzicii pregatesc delicii culinare, cu care ii delecteaza pe oaspetii acestui important eveniment din capitala Austriei. Sala de spectacol, lojele, foaierul, decorul salii, totul este nemaipomenit de frumos. Spectacolul muzicii si dansului, fiind un eveniment foarte important pentru Austria, este transmis de televiziunea din Viena si poate fi urmarit de milioane de telespectatori.

Editia din 2013 a faimosului Bal al Operei din Viena - photo by Heisenberg Media (www.heisenbergmedia.com) (CC BY 2.0), on Flickr

Editia din 2013 a faimosului Bal al Operei din Viena - photo by Heisenberg Media (www.heisenbergmedia.com) (CC BY 2.0), on Flickr

Baluri asemanatoare balului vienez au loc anual si in alte orase ale lumii: New York, Washington, Moscova, Londra, Melbourne, etc.

Balul Operei din Viena inseamna eleganta desavarsita, emotii, distractie si posibilitatea de a dansa toata noaptea si de a face parte dintr-o lume fantastica vieneza.

Bibliografie pentru Balul Operei din Viena

Alte amanunte despre acest renumit bal vienez puteti gasi la urmatoarele adrese web:

Speak Your Mind

*