Intrebari si raspunsuri – Cultura generala – Istoria Romanilor – 1

Setul 1

Intrebari din Istoria romanilor

1. In ce an a avut loc Batalia de la Podul Inalt (Vaslui), cine conducea armata romana, cine erau adversarii, de cine erau condusi si cine a invins?

2. Cand s-a realizat Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca si cine a fost ales domnitor?

3. Care sunt principalele reforme infaptuite in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza?

4. Cand au avut loc razboaiele dintre daci si romani care s-au terminat prin intrarea unei parti din Dacia sub stapanire romana?

5. Intre ce ani a avut loc primul razboi mondial, de partea cui a fost Romania, care erau cele doua tabere si ce tari faceau parte din ele?

6. Ce functii a detinut Mihai Viteazul si ce evenimente importante se leaga de numele sau?

7. Unde si cand a domnit Mircea cel Batran si ce evenimente importante se leaga de numele sau?
 

Raspunsuri – Istoria romanilor – 1

  1. In cadrul Bataliei de la Podul Inalt (Vaslui) din 1475, romanii sub conducerea lui Stefan cel Mare au invins oastea turceasca (otomana) condusa de Soliman Pasa.
  2. Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca s-a infaptuit la 24 ianuarie 1859, domn in ambele tari fiind ales Alexandru Ioan Cuza.
  3. In timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza au fost initiate urmatoarele reforme interne: secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, reforma invatamantului, reforma fiscala, reforma electorala, reforme politico-administrative, reforma justitiei si a armatei natioale.
  4. Cele 2 razboaie dintre daci si romani au avut loc intre anii 101-102 si 105-106, regele Decebal conducea pe daci, iar imparatul Traian pe romani.
  5. Primul razboi mondial a avut loc intre anii 1914-1918, Romania a participat la acest razboi alaturi de Antanta (Tripla Intelegere) – formata din Franta, Anglia si Rusia, luptand impotriva Puterilor centrale (Tripla Alianta) – formate din Germania, Austro-Ungaria si Italia.
  6. Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinti, stolnic domnesc, ban al Craiovei, domnitor al Tarii Romanesti si, pentru o scurta perioada in anul 1600, conducator de facto al tuturor celor 3 tari care formeaza Romania de azi: Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova. De numele lui Mihai Viteazul se leaga victoria sa de la Calugareni (malul Neajlovului), din 1595, purtata impotriva otomanilor condusi de Sinan-pasa; alt eveniment important: Prima Unire a tuturor Tarilor Romane in 1600.
  7. Mircea cel Batran a fost voievod, apoi domnitor al Tarii Romanesti in secolele 14-15 (1386-1418); este renumit pentru prima mare biruinta a romanilor impotriva otomanilor (turcilor) condusi de sultanul Baiazid, la Rovine in 1394.

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

  1. ionela says:

    jocul de cuktura generala conquizaror

Speak Your Mind

*