Piramida lui Keops

Piramida lui Keops – minune a lumii antice

Piramida lui Keops – numita si “Marea Piramida din Giza (Gizeh)”, este una din Cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Desi este cea mai veche minune, aceasta piramida egipteana este singura minune a lumii antice care s-a pastrat pana in prezent. Construita in jurul anului 2.560 i.Hr., Piramida lui Keops a fost timp de peste 4.000 de ani cea mai inalta constructie din lume (mai exact, timp de 43 de secole, pana cand a fost construit Turnul Eiffel, in 1889).

Aceasta piramida celebra a fost construita de faraonul Kheops (Keops sau Cheops – cum era numit de catre istoricul grec Herodot) sau Khufu (cum il numeau vechii egipteni), pentru a-i servi drept mormant. Piramida lui Keops face parte din ansamblul celor 3 Mari Piramide de la Giza (Gizeh), alaturi de Piramida lui Kefren si de Piramida lui Mikerinos. Platoul de la Gizeh – cel care gazduieste aceste 3 piramide celebre – se afla langa capitala Egiptului, Cairo.
 

Marea Piramida din Giza – minune arhitectonica

Cele 3 Mari Piramide din Giza (Gizeh)

Cele 3 Mari Piramide din Giza (Gizeh)

Herodot a primit de la preotii egipteni detalii despre modul de construire a Piramidei lui Keops; istoricul grec precizeaza ca pentru construirea Marii Piramide a lui Keops au lucrat echipe de cate 100.000 de oameni, timp de 20 de ani; pentru mentinerea unui ritm de munca satisfacator, echipele erau schimbate o data la 3 luni; astfel obtinem un numar fantastic: 8 milioane de lucratori! Herotot mai dezvaluie si faptul ca mai intai s-a facut un drum pentru transportul materialelor, si numai constructia acestui drum a durat 10 ani!

Cand a fost construita, Marea Piramida a lui Keops avea o inaltime de 145,75 m, dar a pierdut 10 m din varf de-a lungul timpului. Dupa terminarea constructiei, Marea Piramida din Giza a fost acoperita cu blocuri de calcar enorme, pe care arhitectii au inscris metodele lor de lucru; dar aceste inscriptii s-au sters de-a lungul timpului.

Piramida lui Keops a fost construita din peste 2 milioane de blocuri de piatra, fiecare cantarind peste 2 tone. In ciuda masei lor enorme, blocurile erau asezate cu o precizie uimitoare, iar rosturile se distingeau cu multa greutate cu ochiul liber. Blocurile slefuite de la baza Piramidei lui Keops, fiecare cantarind 15 tone, sunt potrivite cu o precizie de o sutime de deget: intre ele, nicio foaie de hartie nu poate fi strecurata, decat cu multa greutate.

Piramida lui Keops – banca de date matematice si astronomice

Matematicienii care au studiat Marea Piramida a lui Keops au ajuns la concluzia ca aceasta piramida a fost construita de o civilizatie foarte avansata (poate chiar superioara noua), care detinea cunostinte deosebite de matematica, astronomie, geofizica, cunostinte pe care le-a aplicat in proportiile acestei piramide. Se crede ca egiptenii au mostenit aceste cunostinte extrem de avansate de la atlanti (locuitorii misterioasei Atlantida).

Iata cateva dintre amanuntele care i-au facut pe piramidologi sa ajunga la concluzia ca Marea Piramida de la Giza (Gizeh) este o adevarata banca complexa de date din domeniul matematicii si astronomiei:

 • Piramida lui Keops este situata exact pe paralela de 30 de grade – paralela care desparte uscatul de ape in proportii egale.
 • Distanta de la Pamant la Soare este de 90 de milioane de mile engleze, adica de 1 miliard de ori cat este inaltimea Marii Piramide de la Giza (145,75 metri = 0,09 mile). Astfel, intre planeta noastra si astrul zilei incap 1 miliard de Piramide ale lui Keops, socotind departarea la data de 17 februarie (aceasta variaza intre anotimpuri).
 • Fiecare fata a Piramidei lui Keops este atent orientata spre cate un punct cardinal (N, E, S si V).

  Marea Piramida din Giza si Delta Nilului

  Piramida lui Keops si Delta Nilului

 • Cele doua diagonale ale patratului care formeaza baza Piramidei lui Keops, prelungindu-se spre NE si NV, coincid cu limita rasariteana si cea apuseana a Deltei Nilului.
 • Diagonalele prelungite ale Marii Piramide de la Giza trec prin inimile tuturor continentelor, ca niste solii ale centrului bazei.
 • Inginerii lui Napoleon au observat ca meridianul care trece prin varful Piramidei lui Keops imparte Delta Nilului in doua sectoare cu arii egale, fiecare sector avand un unghi la centru de 45 grade. Mai mult decat atat, acesta este meridianul ideal, deoarece traverseaza cele mai multe continente si imparte intregul uscat de pe glob in 2 parti egale.
 • Ocupand Egiptul, englezii au masurat Piramida a lui Keops (evident, cu masurile lor de lungime) si au obtinut ca o latura a bazei Marii Piramide de la Giza are 365 de coti si aproape un sfert, adica exact zilele dintr-un an.
 • Cercetatorii geofizicieni au ajuns la concluzia ca cotul utilizat de constructorii Marii Piramide de la Giza este unitatea de masura ideala, deoarece este a zece-milioana parte din raza polara a Pamantului (care are 6.356,7 km). Metrul – pe care il utilizam noi ca unitate de masura – este dedus gresit dintr-un grad oarecare al meridianului, intr-o vreme cand nu se stia ca Pamantul nu este un glob perfect. De aceea, metrul nu reda numeric proportiile Universului, pe cand numarul de coti ai inaltimii Piramidei lui Keops exprima milioanele de kilometri ai distantei dintre Pamant si Soare – distanta fara de care nu s-ar putea efectua celelalte masuratori cosmografice in ceea ce priveste spatiul, timpul, materia, energia. Astfel, unitatea de masura cosmografica este ascunsa in Marea Piramida de la Giza.

Piramida lui Keops – Bibliografie

Pagina de pe Wikipedia, in limba romana, despre Marea Piramida din Giza
Pagina de pe Wikipedia, in limba engleza, despre Marea Piramida din Gizeh
Document de pe Scribd: “Taina tainelor din Piramida lui Keops”
Cartea “Atlantida”, de Robert Cohen, Ed. Prietenii Cartii, Bucuresti, 2005 – capitolul 3: “Mayasii si egiptenii, urmasii atlantilor?”
Credit foto 1: By Nina (Nina) (http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Nina-no) [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons
Credit foto 2: www.travlang.com
 

Comments

 1. Foarte interesant. Cred ca daca citesc tot blogul acesta pot sa particip la “Vrei sa fii miliardar” :)

  • Buna Marius. Multumim de aprecieri. Probabil n-ai sa castigi miliardul, dar tot ai sa treci de primele runde :)

Speak Your Mind

*