Matematica Vedica

In articolele anterioare am prezentat 2 metode de inmultire rapida, Inmultirea chinezeasca si Inmultirea cu tabel, metode ce fac parte dintr-o forma de matematica numita “Matematica Vedica“. In acest articol vom prezenta pe scurt matematica vedica si istoricul ei.

Matematica Vedica = Calcul rapid

Matematica Vedica se ocupa cu metode rapide de calcul aritmetic, ce au fost formulate cu mii de ani in urma de oamenii de stiinta hindusi.

Formulele si metodele Matematicii Vedice simplifica inmultirea, divizibilitatea, numerele complexe, ridicarea la patrat si la cub, extragerea radacinilor patrate si cubice. Matematica Vedica se ocupa chiar si de fractiile zecimale periodice.

Matematica Vedica este predata intr-unele dintre cele mai prestigioase institutii din Anglia si Europa.
 

Utilitatea matematicii vedice

Metodele si formulele matematicii vedice simplifica mult calculele aritmetice costisitoare (in timp si efort). Principiile Matematicii Vedice sunt utilizate de cercetatorii de la NASA in domeniul inteligentei artificiale, iar programatorii de la Microsoft utilizeaza principiile si metodele acestei matematici pentru a realiza programe complexe.

Matematica Vedica – Istoric

Matematica Vedica se bazeaza pe 16 sutre* (sau aforisme), ce atribuie un set de calitati unui numar sau unui grup de numere. Aceste sutre au fost prezentate la inceputul secolului 20 de matematicianul si invatatul hindus Bharati Krishna Tirthaji Maharaja, care afirma ca a gasit aceste sutre dupa ce a studiat ani intregi Vedele**.

Nascut in India in 1884, Tirthaji era considerat un geniu – pana la varsta de 20 de ani a studiat la mai multe colegii si universitati din India, obtinand 7 mastere, printre care: in limba sanscrita (pe care o stapanea la perfectie), in filosofie, engleza, matematica, istorie si stiinte (la Colegiul American de Stiinte).

In jurul anului 1911, Tirthaji a studiat cateva sectiuni din Atharva-veda, parti care fusesera respinse de indologi, deoarece erau considerate ca fiind lipsite de sens. Dar Tirthaji facea parte dintr-un grup de invatati indieni care credeau ca Vedele sunt un “izvor nesecat de intelepciune profunda”. Tirthaji afirma ca erau in Atharva-veda cateva parti intitulate “ganita sutras” (adica “formule matematice“), parti care nu contineau nicio referinta la matematica. Incercand sa afle legatura dintre matematica si sutrele acestea, Tirthaji s-a izolat timp de cativa ani pentru studiu si meditatie.

Dupa 8 ani, Tirthaji a pretins ca a descifrat 16 sutre matematice fundamentale in Vede, sutre care au devenit baza Matematicii Vedice. Tirthaji a afirmat ca aceste sutre acopera fiecare ramura a matematicii, de la aritmetica la conuri geometrice.

Dupa descifrarea sutrelor, Tirthaji a prezentat Matematica Vedica in India, Statele Unite si Anglia. De asemenea, Tirthaji a scris si 16 volume – cate unul pentru fiecare sutra – ce explica aplicatiile acestora. Din nefericire, manuscrisele acestor volume au disparut inainte de a fi publicate. Inainte sa moara, Tirthaji a rescris primul din cele 16 volume pe care le compusese. Acest volum – numit simplu “Matematica Vedica” – a fost publicat in 1965 si a devenit baza pentru tot studiul din acest domeniu.

Sutrele (formulele, aforismele) si sub-sutrele (corolarele)

Matematica vedica se bazeaza pe 16 sutre si 13 sub-sutre, care sunt un fel de instructiuni criptate pentru rezolvarea diferitelor probleme matematice. Iata cateva exemple de sutre si subsutre, traduse din limba sanscrita in romana: “cu unu mai mult decat anteriorul”, “toti din 9 si ultimul din 10”, “vertical si in diagonala”, “daca unul este in raport, atunci celalalt este zero”, “prin adunare si prin scadere”, “doar ultimii termeni”, “prin eliminare (alternativa) si retinere (a celor mai mari si a celor mai mici puteri)”, etc.

In articolele urmatoare despre “Calculul rapid” vom prezenta aplicatiile practice ale acestor sutre.

Controverse

Intrucat niciuna dintre sutrele pe care Tirthaji le-a prezentat nu se gaseste in literatura vedica existenta, se crede ca aceste sutre au fost inventate (compuse) de insusi Tirthaji. Unii sunt de parere ca aceste sutre i-au fost comunicate direct lui Tirthaji in mod spiritual, in timpul unei revelatii.

Confuzia in legatura cu “vedicitatea” matematicii lui Tirthaji este sporita si de faptul ca termenul “veda” are 2 intelesuri. Primul sens este dat de traducerea cuvantului sanscrit “veda”, care inseamna “cunoastere“, deci e posibil ca aceste sutre sa prezinte toata cunoasterea matematica (sau numai o parte a ei). Al doilea sens este cel mai cunoscut si se refera la vechea literatura sacra a Hinduismului – “Vedele”, care sunt o colectie de imnuri, poezii si formule ceremoniale hinduse.

Intrucat Tirthaji nu a precizat clar la care inteles se refera atunci cand denumeste matematica propusa de el ca fiind “vedica”, s-a ajuns la concluzia ca se refera la ambele sensuri, adica “matematica vedica” propusa de Tirthaji are la baza sutrele inventate de el (de genul celor din Vede), iar aceste sutre, avand aplicatii in multe ramuri ale matematicii, contin astfel o parte din cunoasterea matematica.


*sutra = tratat indian ori culegere continand proza aforistica, reguli de ritual, de morala, de filozofie sau referitoare la viata zilnica.

**Vede = denumire data unor culegeri de texte religioase si poetice, scrise in sanscrita veche, reprezentand primele documente literare ale Indiei.

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Vedic_math

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Speak Your Mind

*