Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc – Noua minune a lumii

Marele Zid Chinezesc este o constructie militara strategica, considerata una din Cele 7 minuni ale lumii noi. Acest zid, situat in nordul Chinei, a fost construit cu scopul de aparare a granitei Imperiului Chinez contra atacurilor turcilor, mongolilor si ale altor triburi nomade din nordul Chinei.

Descriere a Marelui Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc este o constructie gigantica, considerata dupa volum ca cea mai mare constructie de pe glob. Marele Zid Chinezesc nu este un zid continuu – termenul “Marele Zid Chinezesc” defineste, de fapt, o serie de mai multe fortificatii din piatra si din pamant, construite de-a lungul a 2.000 de ani.
 
Astfel, acest zid leaga intre ele mai multe fragmente de varste diferite. Primele sectiuni din zid au fost construite inca din secolul 5 i.Hr.

Marele Zid Chinezesc este numit de chinezi “Zidul lung de 10.000 de li”, unde 1 li = 575,5 m. Insa acest zid are o lungime controversata; dupa datele mai recente ar avea o lungime de 6350 km. Grosimea zidului este de 4,5 pana la 9 metri, media fiind de 6 metri latime. Inaltimea medie este de 8 metri.

Marele Zid Chinezesc = Zidul Ming

De-a lungul dinastiilor, Marele Zid Chinezesc a fost erodat, construit, reconstruit, mentinut, modificat si extins pana in secolul 16 d.Hr. Lucrari de cea mai mare anvergura au avut loc insa in timpul dinastiei Ming (1368-1644), cand a fost efectuata ultima constructie, iar lungimea Zidului depasea 6.000 km. Acesta constructie este, de fapt, cea la care ne referim cand spunem “Marele Zid Chinezesc”. Daca vom considera insa toate zidurile fortificate construite in timpul diferitelor dinastii in nordul Chinei, lungimea totala a acestor ziduri depaseste 50.000 km.

Marele Zid Chinezesc – Localizare

Marele Zid Chinezesc din China Antica

Marele Zid Chinezesc din China Antica

Uriasul zid incepe din est, de la trecatoarea Shanhaiguan, si continua pana in zona de vest a Chinei, in zona de lacuri denumita Lop Nur, de-a lungul unui arc care contureaza aproximativ marginea de sud a Mongoliei Interioare – regiune autonoma mongola (din China) situata in nordul Chinei.

Marele Zid Chinezesc – Istoric

La inceputul istoriei sale antice, China era divizata in mai multe state mici, fiecare avand un lider propriu. Temandu-se de invaziile popoarelor nomade din nord, ei au inceput sa ridice in mod independent ziduri de aparare. Qin Shi Huangdi a cucerit toate statele rivale si a unificat China in 221 i.Hr., stabilind Dinastia Qin.

Pentru a-si proteja statul pe care il unificase, primul imparat al Chinei – Qin – porunceste sa fie legate intre ele fortificatiile cladite de predecesorii sai, iar in anul 214 i.H, permite sa se construiasca prima parte a zidului de la fluviul Galben ca aparare fata de poporul nomad Xiongnu (hunii). Spre deosebire de zidul construit mai devreme care se intinde si in vai, zidul acesta era construit numai pe crestele muntilor.

Din acele timpuri, timp de 2.000 de ani, zidul a fost mereu recladit, atingand in timpul dinastiei Ming (1368-1644) lungimea maxima. Lasat in paragina incepand cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protectie guvernamentala din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei si fiind inclus in Patrimoniul lumii. Cu toate astea, numai o mica portiune din zid a fost reabilitata si accesibila turistilor.

Functii ale Marelui Zid Chinezesc

1.Militar

Turnuri in cadrul Marelui Zid Chinezesc

Turnuri in cadrul Marelui Zid Chinezesc

Serpuind pe crestele muntilor si ale dealurilor, dar si prin vaile adanci, Marele Zid Chinezesc nu este doar un simplu zid – scopul sau principal a fost intotdeauna acela de a apara Imperiul Chinez de mongoli si alti invadatori. De-a lungul acestui zid au fost construite din loc in loc si alte opere defensive, cum ar fi: fortarete, trecatori si turnuri, care aveau un triplu rol: de observare, transmitere de semnale si depozit de arme.

2.Infrastructura si dezvoltare

Pavat cu piatra, acest zid celebru era folosit atat ca sosea strategica, cat si ca drum comercial (era portiunea centrala a “drumului matasii”), dar si pentru o supraveghere mai buna a drumurilor comerciale.

3.Turism si material de constructie

Astazi, Marele Zid Chinezesc si-a pierdut functia de altadata si a devenit una dintre cele mai mari atractii turistice ale lumii. Cu toate acestea, sunt unii care isi construiesc casele din pietre ale Marelui Zid.

Marele Zid Chinezesc – Bibliografie

Pagina de pe Wikipedia, in limba romana, despre celebrul zid din China
Pagina de pe Wikipedia, in limba engleza, despre Marele Zid Chinezesc

Sursa foto 1: http://www.janisb.com.

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

  1. am vrut sa-l vizitez vara aceasta, dar a intervenit ceva si n-am mai putut pleca.. dar la anul cu siguranta voi ajunge pe-acolo… trebuie sa fie o senzatie foarte misto, ma gandesc…

  2. Oamenii aia sunt de o harnicie extraordinara. Intotdeauna m-a uimit caracterul lor.

Speak Your Mind

*