Gradinile Suspendate din Babilon

Gradinile Suspendate din Babilon – Minune a Lumii Antice

Gradinile Suspendate din Babilon – supranumite si Gradinile Semiramidei – fac parte din cele 7 Minuni ale Lumii Antice. Aceste gradini create artificial – despre care nu se poate spune cu certitudine ca au existat – ar fi fost o constructie compusa din mai multe terase suprapuse, retrase succesiv, pe care erau amenajate gradini cu o vegetatie luxurianta.

Locatie

Se pare ca aceste gradini celebre erau construite in vechiul oras-stat Babilon, langa localitatea de azi Al Hillah (Babil, din Iraq), pe partea estica a Eufratului, aproximativ la 50 km sud de Bagdadul de azi din Irak.
 

Istoric

Gradinile Semiramidei

Gradinile Semiramidei

In legatura cu originea acestor gradini exista 2 variante. Unii istorici sunt de parere ca aceste gradini ar fi fost construite de regele babilonian Nabucodonosor al II-lea (fiul lui Hamurabi) in jurul anului 600 i.Hr. Acesta le-a construit pentru una dintre sotiile sale bolnave si nefericite din cauza climei desertice din regatul barbatului ei, pentru a-i alina dorul de muntii si gradinile din locul ei natal numit Media.

De asemenea mai exista o teorie – mai putin crediblila – raspandita in special de scriitorii greci, conform careia aceste gradini ar avea o origine mult anterioara: ele ar fi fost construite de regele asirian Ninus – intemeietorul oraselor Ninive si Babilon – pentru sotia sa, legendara regina Semiramida (sau Semiramis).

In privinta disparitiei acestor gradini minunate exista de asemenea 2 teorii; dupa unele relatari, se pare ca vestitele gradini au fost daramate de persi, in timpul ocuparii Babilonului, tot atunci fiind daramat si Turnul Babel. Alta varianta spune ca aceste gradini au fost distruse de mai multe cutremure dupa secolul 2 i.Hr.

Context

Constructia gradinilor suspendate din Babilon  trebuie apreciata prin prisma incadrarii lor in mediul inconjurator: clima calda si uscata, peisajul arid si obiceiurile vechilor locuitori ai Mesopotamiei. La popoarele orientale din antichitate, notiunea de gradina era legata de ideea supremei fericiri omenesti. Aceasta mentalitate a facut pe vechii persi sa numeasca gradinile lor “raiuri”. Tinând seama de structura religiei babiloniene, rolul predominant il aveau preotii, conferind statului un regim teocratic.

Gradinile Suspendate din Babilon – Descriere

Gradinile Suspendate din Babilon erau la acea vreme unice pe plan arhitectonic. Efectul de suspendare a gradinilor era datorat unei esalonari abile de 7 etaje. Ele formau un ansamblu omogen, fiind legate intre ele prin impletituri ornamentale de plante urcatoare.

Gradinile luxuriante din Babilon

Gradinile luxuriante din Babilon

Descrieri detaliate ale Gradinilor Suspendate din Babilon gasim la geograful grec Strabon, la istoricul grec Herodot, la matematicianul grec Philon din Bizant. De asemenea, cand soldatii lui Alexandru cel Mare au ajuns pe pamantul fertil al Mesopotamiei si au vazut Babilonul, au fost uimiti de frumusetea acestuia, povestind compatriotilor, la intoarcerea acasa, despre minunatele gradini cu palmieri din Mesopotamina.

Cea mai completa descriere a Gradinilor Suspendate din Babilon se datoreste lui Diodor din Sicilia, care arata ca ele erau compuse din terase de forma patrata (cu latura de aproximativ 123 m), etajate in amfiteatru si sustinute de ziduri de piatra, construite la o distanta de 3 m unele de altele. Spatiile dintre ziduri era acoperit cu bolti realizate din blocuri de piatra. Ascensiunea in terasa superioara se facea cu ajutorul scarilor.

Direct peste aceste terase se gasea un strat de trestii lipite care asigura etanseitatea; deasupra s-au adaugat doua randuri de caramizi arse, lipite cu ipsos. Pentru a desavarsi izolarea hidrofuga, s-a turnat peste acestea un strat de plumb topit. Deasupra tuturor acestora era un strat de pamant arabil, de grosime suficienta pentru ca sa poata prinde radacinile celor mai mari arbori.

Terasele erau pline de plante de toate felurile, care incantau vederea prin marimea si frumusetea lor. Erau cultivate plante agatatoare care cresteau deasupra nivelului solului, dar si arbori ale caror radacini atarnau peste marginile teraselor.

In grosimea teraselor erau amenajate galerii si camere, care primeau lumina lateral, pe o singura latura, in asa fel incat galeriile si camerele de la un anumit nivel aveau in fata privelistea unei gradini, care se rezema pe terasele nivelului inferior.

Gradinile Suspendate din Babilon aveau un sistem ingenios de irigatii, compus din fantani adanci, canale, mici lacuri si jocuri de apa, care alimentau terasele, aducand racoarea atat de pretioasa in climatul desertic, fierbinte si uscat al regiunii. Apa din Eufrat era urcata artificial la diferitele niveluri cu ajutorul unor sisteme de tipul suruburilor elicoidale (similare melcului lui Arhimede).

Datorita posibilitatilor intretinerii unei continue umiditati, pe terase au putut sa creasca nu numai bogate partere de flori, dar si pomi fructiferi, anumite specii de tamarix, palmieri etc. Prin urmare iarba era permanent verde, la fel si ramurile arborilor. Tot complexul de plante avea un aspect luxuriant, in contrast complet cu desertul din imprejurimi.

Semne de intrebare

Simulare a Gradinilor Semiramidei la Carnavalul de la Rio de Janeiro

Simulare a Gradinilor Semiramidei la Carnavalul de la Rio de Janeiro

Ceea ce ridica un mare semn de intrebare privind existenta acestor gradini vestite este faptul ca, desi avem din partea unor istorici greci descrieri detaliate ale gradinilor, babilonienii nici macar nu le pomenesc in inscriptiile lor, cu toate ca mentioneaza cetatea Babilonului si zidurile care o inconjurau. Chiar si istoricii care ofera detalii impresionante despre gradinile suspendate afirma ca ei nu le-au vazut.

Arheologii inca mai cauta dovezi evidente despre aceste gradini, pentru a trage o concluzie reala cu privire la existenta lor.

Sursa foto 4: http://dianepernet.typepad.com (Photo by Glenn Belverio)

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Speak Your Mind

*