Gaurile negre

Definitie a gaurii negre

O gaura neagra este o regiune din spatiu care are atat de multa materie concentrata in ea, incat niciun obiect din apropiere nu poate scapa de atractia ei gravitationala. Astfel, gaurile negre sunt capabile sa retina orice lucru (planete, praf interstelar, etc.). – Citeste mai multe despre formarea si evolutia gaurilor negre

Structura unei gauri negre

Frontiera

In jurul unei gauri negre exista o suprafata sferica invizibila, numita orizontul evenimentului, care marcheaza granita (frontiera) gaurii negre – in gaura neagra se intra prin acest orizont, dar, odata depasita aceasta granita, niciun lucru nu mai poate iesi din gaura neagra, ci este atras din ce in ce mai mult spre centrul gaurii negre (ce se numeste singularitate).

Centrul

Gaura neagra - reprezentare artistica

Gaura neagra - reprezentare artistica

In centrul unei gauri negre se afla unul dintre cele mai misterioase fenomene fizice: singularitatea, care este un punct al carui volum tinde spre zero, in timp ce masa lui tinde spre infinit. Singularitatea are o forta gravitationala colosala (care tinde spre infinit), ea generand forta de atractie a unei gauri negre.

 

Efecte ale gaurilor negre

Atractie

O gaura neagra este ca un “aspirator cosmic“, este un fel de “gurmand”, ce poate “inghiti” extrem de multa materie (in ciuda dimensiunilor ei nu tocmai mari), deoarece ea comprima materia. Materia atrasa de o gaura neagra nu intra in ea cu o traiectorie dreapta, ci rotindu-se in forma de spirala (ca intr-un vartej), apropiindu-se din ce in ce mai mult de gaura.

Numai la limita orizontului

Dar forta de atractie a unei gauri negre se exercita numai aproape de orizontul sau. Mai departe de orizontul unei gauri negre, campul gravitational extern este identic cu al oricarui alt corp sferic de masa asemanatoare.
Gaura neagra

Gaura neagra

Astfel, opinia populara care spune ca o gaura neagra “atrage in ea tot” este corecta si valabila doar pentru acele lucruri (spatiu, planete, praf interstelar etc.) care sunt aproape de orizontul (i.e. granita, frontiera) gaurii, obiectele din ce in ce mai indepartate de orizont avand traiectoriile din ce in ce mai normale (sunt din ce in ce mai putin deformate si atrase catre gaura neagra).

Analogie – Vartej

O gaura neagra este ca un fel de vartej in mijlocul unui rau: desi la o distanta mai mare de vartej, apa si obiectele din rau isi vad linistite de drumul lor, in apropierea vartejului (i.e. a gaurii negre), toata apa (i.e. spatiul cosmic) si toate obiectele din rau (i.e. corpurile ceresti, praful interstelar, lumina) sunt atrase in vartej, ele intrand in acest vartej rotindu-se in forma de spirala – exact la fel stau lucrurile in cazul gaurilor negre.

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

  1. Cica fiecare galaxie are gauri negre in centrul ei. E interesanta analogia ca o lingura de material dintr0o gaura neagra poate avea masa a miliarde de tone. Exista cumva gauri negre din aur? Vrasu sa imi fac un depozit.

Speak Your Mind

*