Formarea si evolutia gaurilor negre

Ciclul de viata al unei gauri negre

Formarea gaurilor negre

Gaurile negre se formeaza atunci cand stele de cel putin 20 de ori mai mari decat Soarele isi epuizeaza “combustibilul” si, din cauza ca nu mai pot sustine toate reactiile ce au loc in interiorul lor, explodeaza puternic – acesta explozie uriasa se numeste supernova.
Atunci cand, desi supernova continua, nucleul stelei ramane compact, acesta intra in colaps gravitational (un fel de implozie gravitationala – particulele miezului se zdrobesc una de alta), iar acest nucleu se contracta (teoretic – la infinit), pana cand ramane un punct cu densitate infinitagaura neagra.
Deoarece materia din vechea stea s-a concentrat intr-un spatiu foarte restrans, aceasta manifesta o forta de atractie gravitationala extraordinar de puternica, capabila sa atraga si sa retina orice lucru (spatiu, corp ceresc, praf interstelar, fotoni negativi ai luminii).
Gaura neagra atrage lumina

Gaura neagra atrage lumina

Evolutia gaurilor negre

Dupa ce s-a format gaura neagra, aceasta poate continua sa creasca astfel:
 • absorbind gaz, praf interstelar si radiatie cosmica din vecinatatea sa, si/sau
 • contopindu-se cu alte obiecte – corpuri ceresti sau chiar alte gauri negre.

 

Evaporarea gaurilor negre

Dar odata formata gaura neagra, ea incepe sa piarda din masa radiind energie termica (numita radiatie Hawking). Astfel, gaurile negre se dizolva in timp, pana cand energia lor se termina, iar din gaura neagra nu mai ramane nimic. Deci gaurile negre au o existenta finita, ele evaporandu-se intr-un final.

Detectarea gaurilor negre

Pentru ca gaurile negre sunt invizibile, ele se depisteaza observand impactul lor asupra spatiului din jurul lor. Astfel exista 4 indicii prin care se poate localiza o gaura neagra:
Doua stele ce se rotesc in spirala in jurul unui punct invizibil

Doua stele ce se rotesc in spirala in jurul unui punct invizibil

 1. Daca gaura neagra nu este izolata intr-o regiune a spatiului cosmic, existenta si localizarea ei se determina foarte usor, observand:
  • grupurile de stele care orbiteaza in spirala in jurul unor parteneri invizibili
  • gazul atras in forma de spirala intr-un punct invizibil
  • radiatiile extrem de puternice (i.e. de mare energie), emise in cantitati uriase din zone mici ale Universului
 2. Daca gaura neagra este izolata in spatiul cosmic, existenta si localizarea ei se determina putin mai greu, si anume observand:
  • traiectoriile curbe pe care lumina provenita de la stelele din spatele sau le urmeaza (din Teoria Relativitatii Generale a lui Einstein, stim ca traiectoria luminii este afectata de gravitatie).

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

 1. Interesant articol si cu siguranta voi sustine sus si tare Arta Cunoaterii.

Speak Your Mind

*