Curiozitati matematice – Inmultirea chinezeasca

Inmultirea chinezeasca – Metoda rapida si distractiva

Continuam seria de curiozitati matematice cu o metoda interesanta si rapida de a inmulti 2 numere oricat de mari, ce poate fi folosita pentru a impresiona prietenii:

Inmultirea chinezeasca este vedica

Aceasta metoda rapida de inmultire face parte din Matematica Vedica – o forma de matematica practicata in India Preistorica, ce se ocupa cu metode rapide de calcul aritmetic.
 
Matematica Vedica este un sistem matematic bazat pe 16 sutre (aforisme), traduse din limba sanscrita, dintr-o carte veche de 3.000 de ani numita “Veda” (Biblia hindusa indiana) – cartea care a dat lumii Yoga (arta veche a meditatiei prin mentinerea anumitor posturi ale corpului si prin regularizarea respiratiei – o lucrare completa pentru minte, trup si suflet) si Ayurveda (arta veche de vindecare prin folosirea anumitor plante).

In articolele urmatoare va vom prezenta mai multe detalii despre misterioasa si mult controversata Matematica Vedica, alaturi de alte metode ingenioase si rapide de calcul aritmetic extrase din “Veda” – metode care au fost fructificate atat de cercetatorii de la NASA, cat si de cei de la Microsoft, pentru crearea unor inteligente artificiale si a unor programe complexe.

Ideea de baza a inmultirii chinezesti

Aceasta metoda rapida de inmultire se bazeaza pe faptul ca n linii paralele intersecteaza alte m linii paralele in n x m puncte.

Astfel, pentru fiecare numar ce se inmulteste, se considera cate un grup de drepte paralele – corespunzatoare cifrei unitatilor, a zecilor, sutelor etc. Punctele de intersectie a dreptelor paralele vor indica rezultatul astfel:

 • cifra unitatilor e data de numarul de puncte din intersectia dreptelor ce arata unitatile;
 • cifra zecilor e data de intersectia zecilor cu unitatile;
 • cifra sutelor e data de intersectia dreptelor ce indica zecile.

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

 1. Foarte interesant.Chiar nu stiam aceste lucruri

  • Admin says:

   Da, e foarte interesant. Si mai urmeaza articole la fel de interesante tot despre curiozitati matematice. te poti abona prin RSS sau mail, sau iti pui un reminder sa vii zilnic pe site sa vezi ce mai este nou :)

   Nu uita sa-i dai share si sa le spui si prietenilor :)

 2. robert says:

  WoW

 3. Metoda asta am mai întâlnit-o ?i sub numele de metoda maya (de la maya?ii sub americani).

 4. george says:

  foarte distractiv,uite k pe asta n-o stiam,bravo lor

 5. Doamne ce interesant e

 6. monica says:

  nu mi se pare o metoda mai simpla daca depasesti cifra 5 e mai greu

 7. intr-adevar, pentru numere mai mici este o metoda faina.. dar deja pt numere cu multe cifre se complica treaba putin

 8. Florin says:

  ii interesant…dar is curios cum se calculeaza 9999*9999

Speak Your Mind

*