Curiozitati despre animale

Curiozitati despre animalele de la Polul Nord

Animalele arctice (i.e. cele care traiesc in zona Polului Nord, la nord de Cercul Polar Arctic) isi schimba culoarea blanii in functie de anotimp. Astfel de animale sunt: Vulpea Polara, “Lemmingul cu guler” (o specie de rozatoare), Hermina si Iepurele Polar.  Aceste curiozitati despre animale au o explicatie logica: motivul de schimbare a culorii il reprezinta contopirea cu mediul lor inconjurator.

Curiozitati despre animalele arctice - Hermina (alba in timpul iernii)

Curiozitati despre animalele arctice - Hermina (alba in timpul iernii)

Astfel,  aceste animale au vara blana de culoare cafenie sau brun-roscata, in timp ce iarna blana lor are culoarea de camuflaj alba sau alb-cenusie – pentru a se asorta cu zapada. Dar scopul pentru care aceste animale se camufleaza difera; astfel, animalele rapitoare (Vulpea Polara, Hermina) folosesc aceasta schimbare de culoare pentru a-si pacali prada, in timp ce rozatoarele (Lemming-ul si Iepurele Polar) se camufleaza pentru a se apara de pradatori.

Inghetul este fatal pentru majoritatea animalelor, dar nu si pentru Broasca de padure (Rana sylvatica). Aceasta specie de broasca are o foarte mare toleranta la inghet, aceasta supravietuind numeroaselor perioade de inghet din timpul iernii, daca ii ingheata cel mult 65% din cantitatea totala de apa din corp.Astfel, broasca de padure nu moare daca ii ingheata sangele sau alte tesuturi, deoarece are un sistem natural anti-inghet: are de pana la 100 de ori mai mult zahar in sange decat o persoana obisnuita, iar acest exces de zahar actioneaza ca un agent “crio-protector”.

Carti recomandate de la Buybooks.ro:

250 de curiozitati despre animale

250 de Curiozitati despre animale

365 de curiozitati despre animale

365 de Curiozitati despre animale

Recorduri ale animalelor: curiozitati si anecdote

Recorduri ale animalelor: curiozitati si anecdote

Alte curiozitati despre animale

Nu este un trucaj!!! Este un peste cu capul transparent

Nu este un trucaj!!! Este un peste cu capul transparent

Printre cele mai uimitoare curiozitati despre animale se numara si animalele (mai mult sau mai putin) transparente, i.e. care au pielea transparenta, ceea ce le permite privitorilor sa le vada organele interne. Majoritatea acestor animale sunt animale acvatice, care traiesc in adancurile oceanelor. Lipsa lor de pigmenti le permite sa scape de pradatori, care practic vad direct prin aceste animale deosebite. Printre cele mai interesante animale transparente se numara: Calmarul de sticla (Glass Squid) – singurul sau organ intern vizibil este glanda sa digestiva; unii Castraveti de mare (numiti Enypniastes) – descoperiti recent in nordul Golfului Mexic; Pestele cu cap transparent – din tot corpul acestui peste, doar capul este transparent (si este plin cu lichid), iar ochii lui – situati in interiorul capului, in partea de sus – se pot roti in sus, in timp ce pestele ramane orizontal; Fluturele cu aripi de sticla – greu de observat in timpul zborului.

Curiozitati despre puiul de cangur

Puiul de cangur are la nastere o lungime de numai 2 cm, fiind incomplet dezvoltat; el este golas, fara ochi si urechi, cu membrele nedezvoltate. Mama il ia pe puiul de cangur cu gura si il introduce in punga abdominala numita marsupiu, de unde si denumirea grupului de animale marsupiale. Buzele puiului concresc cu mamelonul mamei si astfel laptele se scurge direct in gura lui; puiul ramane prins de mamelon pana la dezvoltarea completa, care are loc dupa 9 luni, cand paraseste punga (marsupiul mamei) hranindu-se singur. In punga se intoarce numai in caz de primejdie.

Tigrul

Curiozitati despre tigru

Curiozitati despre tigru

In categoria curiozitati despre animale salbatice se pot include si urmatoarele informatii inedite despre dungile unui tigru. Forma dungilor unui tigru si distanta dintre ele variaza de la o specie la alta, dar majoritatea tigrilor au peste 100 de dungi. Si pielea tigrilor este vargata, nu numai blana lor, schema dungilor unui tigru fiind imprimata pe piele. Mai mult decat atat, daca tundem blana unui tigru pana la piele, parul creste inapoi formand dungi in aceleasi locuri in care ele erau inainte. Ceea ce este si mai interesant la tigri este faptul ca schema dungilor unui tigru este unica pentru fiecare animal, putand fi astfel folosita pentru a identifica aceste animale, tot asa cum amprentele degetelor sunt utilizate la identificarea oamenilor.

Printre numeroasele curiozitati despre animale se numara si urmatoarele fapte legate de struti. Contrar parerii generale, strutii nu isi ascund capul in nisip. De fapt, strutul incearca sa isi ascunda capul si gatul, culcandu-le pe pamant. Capul si gatul strutului fiind de culoare deschisa, ele se asorteaza cu solul, ceea ce genereaza falsa impresie ca strutul si-a bagat capul in nisip. In schimb, urmatorul fapt arhi-cunoscut legat de struti este adevarat: ochiul de strut este mai mare decat creierul sau.

Curiozitati despre pisici

La origine, pisica vana in zori sau seara, fapt care a dus la dezvoltarea simturilor sale si la o perceptie a universului diferita de a oamenilor, care la un moment dat i-au atribuit chiar puteri supranaturale. Auzul pisicii este foarte sensibil la frecventele inalte, mergand pana la 30 000 Hz, in timp ce urechea umana este limitata la 20 000 Hz. Desi campul vizual al pisicii este, ca si auzul, mult mai larg decat cel uman, contrar unei credinte raspandite, pisica este incapabila de a vedea in intuneric deplin; totusi pisica are o vedere nocturna excelenta. Cu toate acestea, pisicile vad doar doua culori: albastru si verde; ele disting foarte greu nuantele intre ros si verde. Simtul mirosului la pisica este de patruzeci de ori mai dezvoltat decat al omului. De asemeni bine dezvoltat, simtul tactil permite pisicii sa-si utilizeze mustatile pentru a evita obstacolele in intuneric total, prin detectia variatiilor de presiune a aerului. Prezenta unui organ vestibular, si el deosebit de dezvoltat, ii confera pisicii simtul remarcabil al echilibrului, astfel explicandu-se facultatea ei de a se intoarce rapid in aer pentru a “cadea intotdeauna in picioare“.

Curiozitati despre comunicarea dintre animale

Albina - curiozitati

Albina - curiozitati

La capitolul curiozitati animale de tot felul uimesc prin modul lor inedit de comunicare. Astfel, limbajul folosit de albine este format din miscari diferite si diverse vibratii ale aripilor. De exemplu, pentru a comunica suratelor sale unde se afla o anumita zona plina cu flori, albina executa un dans pe fagure; orientarea miscarilor ei si frecventa vibratiilor aripilor sale indica directia si distanta pina la zona respectiva.

Intrucat girafele sunt niste animale in general tacute, s-a format convingerea falsa ca girafele nu ar avea corzi vocale si ar fi mute. De fapt, girafele au corzi vocale, dar majoritatea sunetelor pe care girafa le emite nu pot fi auzite de urechea umana, deoarece girafele pot comunica intre ele cu ajutorul infrasunetelor. Aceste curiozitati despre animale au fost observate de oamenii de stiinta prin masuratori speciale. Dar girafele comunica cel mai des intre ele folosind limbajul trupului – prin miscari ale cozii.

Curiozitati despre elefanti

Unele dintre cele mai uimitoare curiozitati despre animale se refera la comportamentul social al elefantilor. Elefantii comunica in principal prin grohaituri si sunete foarte puternice (produse cu ajutorul trompelor), dar si prin infrasunete (pe care elefantii le pot emite, auzi si simti), acestia putand astfel comunica la o distanta de pana la 10 km. O alta modalitate de comunicare folosita de elefanti o reprezinta undele (vibratiile) seismice de joasa frecventa, pe care elefantii le transmit la suprafata pamantului pe o distanta de cativa kilometri. Se pare ca elefantii emit aceste unde seismice pentru a-si arata dragostea fata de parteneri.

Bibliografie:

Wikipedia:   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

http://en.wikipedia.org/wiki/Ostrich
Sursa foto 1

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

  1. Salut! Foarte interesant ce abilitati au diferite animale din lume! De exemplu, stiati ca tiparul electric poate dezvolta o putere electrica de pana la 600 de Wati (destul cat sa omoare pe loc orice animal de marimea omului)?

    Si mai interesant este ca multe dintre aceste abilitati ar putea fi insusite si de catre oameni. De exemplu, exista studii avansate facute pe salamandre care incearca sa redea oamneilor abilitatea de a isi auto-regenera membrele pierdute.

Speak Your Mind

*