Cascada Niagara

Cascada Niagara – Localizare

Cascada Niagara este cea mai renumita cascada din lume si una dintre cele mai celebre atractii turistice din America de Nord, alaturi de Marele Canion. Cascada Niagara este un ansamblu de masive caderi de apa situate pe Raul Niagara, in estul Americii de Nord, la granita dintre statul nord-american New York si provincia canadiana Ontario. Raul Niagara uneste Lacul Erie de Lacul Ontario (doua din Marile Lacuri din America de Nord), iar Cascada Niagara este cu fata catre tarmul canadian al raului cu acelasi nume. Pentru a observa mai bine cum este situata Cascada Niagara, harta urmatoare este de un real folos.

Cascada Niagara – Caracteristici

Harta Cascadei Niagara

Harta Cascadei Niagara

Cascada Niagara (la fel ca si Cascada Victoria) este formata de fapt din 3 componente separate:

 1. Cascada “Potcoava” (Horseshoe Falls) – situata pe partea canadiana a granitei si despartita de cascadele din partea Statelor Unite de Insula Goat – are o latime de 790 m si o inaltime de aproximativ 53 m; are forma de potcoava, dupa cum se poate vedea si din multe poze cu Cascada Niagara;
 2. Cascada Americana (situata in Statele Unite) este lata de 320 m si are o inaltime de 21 m;
 3. Cascada Voalul Miresei (Bridal Veil Falls) – o cascada mai mica, separata de Cascada Americana de catre Insula Luna.

  Niagara - Cascada Americana (cascada mai larga din stanga) si Cascada Voalul Miresei (cascada mai ingusta din dreapta)

  Niagara - Cascada Americana (cascada mai larga din stanga) si Cascada Voalul Miresei (cascada mai ingusta din dreapta)

Desi nu este foarte inalta (Cascada Victoria – o alta granita internationala – este de 2 ori mai inalta), Cascada Niagara este cea mai puternica cascada din America de Nord, avand un debit mediu de 4.200 m3/s. Debitul renumitei cascade depinde in mod direct de nivelul Lacului Erie si este controlat de o hidrocentrala. Cascada atinge debitul maxim in timpul zilei, in sezonul turistic de varf (lunile iunie, iulie si august).
 

Formarea Cascadei Niagara

Despre Cascada Niagara se poate spune ca s-a format in urma cu aproximativ 10.000 de ani, la sfarsitul ultimei glaciatiuni. Topirea ultimilor ghetari a condus la formarea Marilor Lacuri din America de Nord, iar unul dintre acestea – Lacul Erie – s-a revarsat peste maluri, formandu-se Raul Niagara, care se varsa in Lacul Ontario si trece pe parcursul lui peste groapa dintre cele doua lacuri, formand astfel caderea de apa (cataracta) numita Niagara.

Niagara - Cascada Canadiana "Potcoava"

Niagara - Cascada Canadiana "Potcoava"

Masa de apa de la baza cascadei a erodat peretele cascadei, rupand fragmente din acesta. Datorita acestui fenomen, Cascada Niagara se apropie de Lacul Erie cu aproximativ 1,5 m pe an (cascada s-a retras in total, de la formarea sa, cu 11 km spre sud).

Cascada Niagara a fost complet secata

Pentru a incetini procesul de eroziune, s-a redus debitul fluviului ce traverseaza Cascada Niagara prin canalizarea unei parti a apei fluviului catre o hidrocentrala. Pentru stabilizarea peretilor cascadei, in anul 1969, pe o perioada de 6 luni, o echipa a Corpului de Ingineri ai Armatei SUA a dirijat intr-o alta directie toata apa cascadei.

Cascada Niagara - secata complet (1969)

Cascada Niagara - secata complet (1969)

Tot atunci au fost indepartate rocile de la baza cascadei si s-au intreprins cercetari geologice asupra albiei raului. Si la inceputul anilor ’80 Cascada Niagara a fost “inchisa”, de data aceasta pentru a se elimina 120 m din Cascada Horseshoe, de aceea aceasta este astazi in intregime in Canada.

Cascada Niagara inghetata ?

Imensul volum de apa nu se opreste din curs niciodata. Totusi, pe malul cascadei si in lungul raului, apa creeaza uneori, in timpul iernii, formatiuni de gheata cu grosimi de pana la 15 m, care se pot extinde pana acopera intreaga latime a raului, formand asa-numitul “pod de gheata“. Acest pod de gheata se poate intinde de-a lungul a cativa kilometri in josul raului. Pana in 1912, vizitatorilor le era permis sa mearga pe podul de gheata si sa vada Cascada Niagara din partea de jos. Dar pe 4 februarie 1912 podul de gheata s-a spart si 3 turisti si-au pierdut viata.

Cascada Niagara - inghetata

Cascada Niagara - inghetata

Pe data de 29 martie 1848, fluxul de apa s-a oprit complet in toate cele 3 cascade, deoarece partea de sus a raului s-a blocat cu gheata. Timp de 40 de ore Cascada Niagara a fost perfect uscata, nu a curs niciun pic de apa. Cascada nu inghetase de fapt, ci fluxul ei a fost oprit. Morile de apa si fabricile pur si simplu s-au inchis deoarece nu au mai avut energie.

Cascada Niagara – turism si industrie

Cascada Niagara este o sursa valoroasa de energie electrica, datorita debitului enorm si pantei sale abrupte. Pe raul cu acelasi nume au fost construite de-a lungul timpului numeroase mori de apa si uzine hidroelectrice.

Cascada Canadiana (cea in forma de potcoava) vazuta din elicopter

Cascada Canadiana (cea in forma de potcoava) vazuta din elicopter

Cascada Niagara este renumita in intreaga lume pentru frumusetea sa extraordinara. Regiunea din jurul cascadei a fost declarata Parc National atat de statul New York, cat si de Canada. Celebra cascada este una dintre cele mai importante atractii turistice din intreaga lume, fiind vizitata in fiecare an de peste 20 de milioane de turisti.

Amanunte interesante despre Cascada Niagara

 • Cuvantul “Niagara” provine de la cuvantul indian “Onguiaahra”, care inseamna “stramtoarea”.
 • Filmele “Niagara”, “Superman” si “Piratii din Caraibe” au fost filmate, in parte, si la Cascada Niagara.
 • In ultimii 10 ani, 2 oameni si-au pierdut viata incercand sa cucereasca celebra cascada.

  Cascada Niagara - colorata

  Cascada Niagara - colorata

 • Dupa cum se vede din multe imagini cu Cascada Niagara, aceasta este scaldata noaptea de reflectoare puternice in diferite nuante, oferind turistilor un spectacol extraordinar de lumini si muzica.
 • 20% din apa dulce de pe planeta se afla in Marile Lacuri, si majoritatea se revarsa peste Cascada Niagara.

Cascada Niagara – video

Daca doriti sa vedeti Cascada Niagara live, puteti accesa link-ul Cascada Niagara Live Webcam – cascada este filmata in direct non-stop, dintr-un hotel din apropiere. Urmarind urmatorul film, va puteti da seama de zgomotul asurzitor pe care impresionanta cascada il face.

Imagini impresionante ale celebrei Cascade Niagara puteti vedea in videoclipul urmator:

Cascada Niagara – Bibliografie:

1, 2, 3

Sursa foto1: http://oisa.mcmaster.ca, foto 2: http://accessniagara.com

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Speak Your Mind

*