Atlantida

Atlantida – Insula misterioasa

Atlantida (cuvant care in limba greaca inseamna “insula lui Atlas“) este numele unei insule legendare mentionate pentru prima data in doua dialoguri ale lui Platon (“Timaios” si “Critias”). Filosoful grec prezinta povestea extraordinara a unei civilizatii infloritoare care locuia pe o insula (sau un continent) numita Atlantida – continent care ar fi disparut acum 11 mii de ani, in urma unui cataclism infricosator.

Poseidon – intemeietorul Imperiului Atlant

Platon povesteste ca, in vechime, zeii si-au impartit intre ei pamantul, Atlantida fiind atribuita lui Poseidon (zeul marii). Poseidon s-a indragostit de o muritoare (numita Clito) de pe aceasta insula, cu care a avut 10 copii. Cel mai mare, Atlas, a dat numele regiunii, si a devenit primul rege atlant.

Atlantida – un pamant binecuvantat

Platon (stanga) discutand cu Aristotel - detaliu din tabloul Scoala ateniana de Rafael, Vatican, 1509

Platon (stanga) discutand cu Aristotel - detaliu din tabloul "Scoala ateniana" de Rafael, Vatican, 1509

Insula-continent Atlantida avea cea mai frumoasa si mai roditoare campie din lume; muntii erau de o maretie nemaivazuta; asezarile omenesti erau numeroase, datorita conditiilor climatice blande, iar nesfarsitele bogatii naturale ofereau mijloace de trai indestulatoare. Numeroasele sate de munte erau bogate; raurile, lacurile, pajistile produceau din plin hrana necesara animalelor domestice si salbatice, iar padurile cu arbori de esente diferite ofereau materia prima necesara multor meserii.
 

Atlantida – o civilizatie infloritoare

Filosoful grec ne mai spune ca sistemul politic al Atlantidei era reprezentat printr-o monarhie ereditara, al carei caracter moderat a favorizat dezvoltarea acestei civilizatii stralucitoare. Nivelul foarte inalt de dezvoltare a societatii atlante se manifesta in primul rand printr-o tehnologie superioara, o agricultura bogata si variata, pentru ca atlantii exploatau extrem de metodic si de chibzuit toate bogatiile pamantului lor.

Datorita resurselor sale imense (atat interne, cat si externe) si a bogatiei sale, Atlantida punea la dispozitia locuitorilor sai toate mijloacele pentru infrumusetarea oraselor: se construiau temple, palate splendide, porturi, arene sportive, canale cu apa de mare in jurul metropolei centrale (pentru irigatii) si poduri peste acestea. Datorita unor proiecte urbanistice indrazneteputeau rivaliza, atat sub aspect tehnic, cat si artistic, cu cele mai stralucite realizari edilitare moderne.

Platon enumera si posibilitatile de a petrece timpul liber de care se bucurau atlantii: bai, gradini minunate cu arbori de o inaltime si o frumusete divina, gimnazii, hipodromuri etc. In continuare sunt descrise numeroasele porturi ale Atlantidei, unde poposeau nenumarate vase si se adunau negustori din lumea intreaga, iar forfota si viata intensa domneau zi si noapte.

Atlantida - civilizatia disparuta in mod misterios

Pictura (realizata dupa indiciile din dialogurile lui Platon) ce reprezinta stravechea metropola a Atlantidei, inainte de cataclism

Datorita prezentei naturii divine in atlanti, acestia respectau normele etice si duceau o viata dreapta.

Atlantida – o uriasa putere navala si militara

Mai departe, filosoful grec prezinta Atlantida ca pe o mare forta militara, ce putea strange sub drapel 10.000 de care de lupta si 1.200 de corabii de razboi. Armata atlanta avea un dublu rol: atat defensiv (de aparare a nenumaratelor sale bogatii), cat si ofensiv, fapt care i-a permis Atlantidei sa navaleasca trufasa peste intreaga Europa si Asie si sa cucereasca regiuni intinse din Africa si Europa de Vest.

Decadenta si sfarsitul Atlantidei

Aceasta civilizatie stralucita a dainuit cateva milenii, dar treptat au aparut semne de decadenta: respectul fata de zei a scazut, conduita morala a inceput sa sfideze normele decentei, iar regii s-au transformat din drepti si generosi in tirani de temut. Setea de putere i-a determinat pe conducatorii Imperiului Atlant sa declanseze razboaie de cotropire.

La inceput, ofensiva lor a repurtat cateva victorii, dupa care au atacat cetatea Atenei – care se afla la apogeul puterii sale. Atacul masiv al atlantilor s-a ciocnit de rezistenta darza a atenienilor, de vointa lor neclintita de a-si apara patria si libertatea. Astfel, cu toata superioritatea lor numerica, atlantii au suferit o aspra infrangere si au fost nevoiti sa se retraga. Dupa acest esec, Insula Atlantida a disparut in adancul Oceanului Atlantic, in urma unui cataclism inspaimantator.

Atlantida – mit sau realitate?

Atlantida - Teritoriile stapanite de presupusul Imperiu Atlant (harta realizata dupa dialogurile lui Platon)

Teritoriile stapanite de presupusul Imperiu Atlant (harta realizata dupa dialogurile lui Platon)

Posibila existenta a unei Atlantide reale a fost intens dezbatuta inca din antichitate, dar a fost de obicei respinsa. Multi au considerat Atlantida un simplu mit, pe care intemeietorul Academiei ateniene l-ar fi creat cu scopul de a-si pune in evidenta teoriile sale politice.

Cu toate aceastea, Atlantida a inflacarat imaginatia multora si a starnit felurite teorii; toti au dorit sa descopere misterul, sa ridice un colt al valului care-l ascunde. De zeci de secole, aceasta insula misterioasa e tot cautata. S-au nascut peste 30 de ipoteze cu privire la locul in care s-ar fi aflat. A aparut atlantologia, o stiinta complexa, care studiaza teoriile despre acest continent disparut.

Articole despre Atlantida

In articolele viitoare din categoriile “Curiozitati” si “Stiati ca” vom prezenta informatii inedite despre civilizatia avansata a atlantilor (locuitorii Atlantidei) de la care se pare ca mayasii si egiptenii au preluat cunostintele superioare, precum si despre diferitele ipoteze referitoare la locatia acestei insule legendare si despre dovezile stiintifice care ar atesta existenta misterioasei Atlantida.

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Comments

  1. Foarte frumoase articolele tale. Este bine sa apara si ceva surse / bibliografie. Cresc valoarea articolului :D

  2. Multumim. Incercam sa punem si sursele, atunci cand este cazul, insa daca informatiile au fost adunate de pe net din mai multe surse sau au fost combinate din mai multe carti si reviste, nu mai punem.

Speak Your Mind

*