Cele 7 Minuni ale Lumii Noi

7 Minuni ale Lumii

De-a lungul timpului au fost intocmite numeroase liste de Minuni ale Lumii, care aduna cele mai spectaculoase constructii si lucruri naturale din intreaga lume. “Cele 7 Minuni ale Lumii Antice” este prima lista cunoscuta de acest gen, ce cuprinde cele mai remarcabile creatii ale antichitatii. Aceasta lista a fost intocmita de matematicianul grec Philon din Bizant si contine numai constructii din zona mediteraneana. Numarul 7 a fost ales deoarece grecii credeau ca acest numar este intruchiparea perfectiunii si a plenitudinii.

Au mai fost intocmite de atunci numeroase liste similare: “7 Minuni ale Lumii Medievale”, “7 Minuni ale Lumii Moderne”, “7 Minuni Naturale ale Lumii”, “7 Minuni ale Lumii Subacvatice”, “7 Minuni ale Lumii Industriale”, “7 Minuni ale Canadei”, “7 Minuni ale Portugaliei” etc.

7 Noi Minuni ale Lumii

“Cele 7 Minuni ale Lumii Noi” reprezinta o lista cu 7 monumente arhitecturale, alese in urma unei actiuni organizate de corporatia elvetiana “NewSevenWonders Foundation” in anul 1999, cu scopul de a se da o replica moderna celor “7 Minuni ale Lumii Antice”.
 
Initiatorul acestei campanii de selectie a noilor minuni ale lumii este Bernard Weber, producator de filme si fost aviator canadian. UNESCO a anuntat intr-un comunicat ca nu este implicata in aceasta actiune, contrar convingerii multor persoane.

Ideea lui Bernard Weber a fost de a se alcatui o noua lista cu monumente arhitecturale contruite de om, inca existente, suficient de bine conservate, cu valoare estetica si realizate inainte de anul 2000, care sa merite calificativul de “minune a lumii”. Astfel, din competitie au fost excluse monumentele naturii si constructiile utilitare (poduri, baraje), chiar daca ar reprezenta o “minune” a tehnicii.

Selectia celor 7 Noi Minuni ale Lumii

Procesul de selectie a celor 7 Noi Minuni ale Lumii s-a desfasurat in 3 faze: pana pe 24 noiembrie 2005 au fost selectate 177 edificii, iar pana pe 1 ianuarie 2006 au ramas in competitie doar 21 de constructii – selectate de o comisie compusa din 6 arhitecti renumiti, recrutati din cele 5 continente.

In a treia faza, din ianuarie 2006 pana in iunie 2007, lista finalista a fost supusa unei votari mondiale, care se putea efectua prin Internet (http://www.new7wonders.com), telefon sau SMS. La acest vot au participat aproximativ 100 milioane de persoane.

Lista celor 7 Noi Minuni ale Lumii

Pe data de 7 iulie 2007 (07.07.07), rezultatele votarii au fost comunicate in cadrul unui spectacol festiv televizat, care a avut loc la Lisabona. Cele 7 Noi Minuni ale Lumii au fost prezentate de fotbalistul Cristiano Ronaldo, astronautul Neil Armstrong, pilotul de baloane cu aer cald Bertrand Piccard si alte vedete de la Hollywood.

Toate cele 7 Noi Minuni ale Lumii au ranguri egale si sunt prezentate ca grup de sine statator. Iata care sunt cele 7 Minuni ale Lumii Noi:

Marele Zid Chinezesc

O noua minune a lumii - Marele Zid Chinezesc

O minune a lumii noi - Marele Zid Chinezesc

Acest zid gigantic – construit intre secolul 5 i.Hr. si secolul 16 d.Hr. – este cea mai mare constructie din lume (ca volum). A fost inaltat cu scopul de aparare a granitei Imperiului Chinez contra atacurilor turcilor, mongolilor si ale altor triburi nomade din nordul Chinei. Marele Zid Chinezesc nu este un zid continuu – termenul “Marele Zid Chinezesc” defineste, de fapt, o serie de mai multe fortificatii din piatra si din pamant, construite de-a lungul a 2.000 de ani. De-a lungul dinastiilor, Marele Zid Chinezesc a fost erodat, construit, reconstruit, mentinut, modificat si extins pana in secolul 16 d.Hr. Detalii despre acest zid renumit in toata lumea gasiti pe acest site, in articolul care il descrie (faceti click aici).

Ansamblurile arhitecturale din orasul Petra, Iordania

Templu sapat in stanca din Petra, Iordania

Templu sapat in stanca din orasul Petra din Iordania

Petra este un fost oras antic, situat in Iordania. Este unul dintre cele mai celebre situri arheologice din lume, datorita templelor sapate direct in stanca, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria”, in stil grecesc, cu o inaltime de 42 m, unde s-a turnat si partea finala a filmului “Indiana Jones si ultima cruciada”. Orasul, alaturi de intreaga zona, a ramas necunoscut lumii vestice pana in anul 1812, cand acesta a fost descoperit de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt.

Statuia Mantuitorului Iisus Hristos, Rio de Janeiro, Brazilia

Statuia Mantuitorului Iisus - Rio de Janeiro, Brazilia

Statuia lui Iisus - Rio de Janeiro, Brazilia

Construita pe Muntele Corcovado, de la marginea metropolei braziliene, statuia lui Iisus Mantuitorul este inconjurata de Gradina Botanica a orasului, intreg ansamblul fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Monumentul este situat la 710 m altitudine, are o inaltime de 30 m, este asezat pe un piedestal de 8 m, cantareste in total 1.145 tone si este vizibil zi si noapte din toate cartierele orasului. Statuia lui Iisus din Rio a fost proiectata de brazilianul Heitor da Silva Costa si realizata de sculptorul francez Paul Landowski, in colaborare cu artistul roman Gheorghe Leonida, cel care a creat capul statuii.

Ruinele incase de la Machu Picchu, Peru

Ruine incase - Machu Picchu

Ruinele incase de la Machu Picchu, Peru

In inima Muntilor Anzi, acoperit de un dens covor vegetal, vechiul oras incas Machu Picchu domina de mai bine de cinci veacuri ingusta si adanca vale a raului Urubamba. Acest cadru natural exceptional a facut din cetatea incasa situl cel mai spectaculos din vechiul Peru. Inaltat pe la 1450 de suveranul incas Pachacuti, Machu Picchu a fost in chip brutal abandonat de locuitorii sai in 1572, apoi uitat. Invizibil de dedesubt si complet natural limitat, inconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrani populatia, si irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare sa fi fost folosit de incasi ca un oras ceremonial secret.

Marea piramida (“Castillo”) din Chichen Itza, Mexic

Marea piramida "Castillo" din Chichen Itza

Marea piramida "Castillo" din Chichen Itza, Mexic

Chichen Itza este un urias sit arheologic pre-columbian, construit de civilizatia Maya si aflat in partea central-nordica a peninsulei Yucatan din Mexic. Acest oras – care era centrul politic si economic al civilizatiei Maya – este renumit pentru templul sau in forma de piramida – terminat in jurul anului 600 d.Hr. – care demonstreaza ca arhitectii mayasi pot fi considerati printre cei mai mari decoratori si constructori de pe planeta noastra. Chichen-Itza este supranumita “Taramul fagaduintei”, fiind unul dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec.

Colosseum-ul, Italia

Colosseum - Roma

Colosseumul din Roma - una din cele 7 minuni ale lumii noi

Acest monument turistic (terminat in anul 80 d.Hr.) din Roma este cea mai impresionanta cladire-ruina a Imperiului Roman. Cunoscut initial sub numele de “Amfiteatrul Flavian”, Colosseum-ul era cea mai mare constructie a vremurilor sale si astazi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat. Uriasul amfiteatru a fost construit in locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero in centrul Romei, care includea de asemenea si Domus Aurea, cat si statuia Colossus.

Mausoleul Taj Mahal, India

Taj Mahal, India

Taj Mahal, India

Recunoscut ca fiind cel mai fascinant si frumos monument al Indiei, bijuterie a artei musulmane, Taj Mahal a intrat din 1983 in patrimoniul mondial UNESCO, fiind astazi unul dintre cele mai faimoase si vizitate monumente din lume. Acest mausoleu – terminat in 1648 d.Hr. – a fost construit de cel de-al cincilea imparat mogul in memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal, dupa ce aceasta a murit la nasterea celui de-al 14-lea copil. Ca si capodopera arhitectonica, Taj Mahal este unitara si completa, nimic nu poate fi adaugat sau eliminat fara a-i altera frumusetea.

Cele 7 minuni ale lumii noi – Bibliografie

Pagina de pe Wikipedia, in limba romana, despre cele 7 noi minuni ale lumii
Pagina de pe Wikipedia, in limba engleza, despre lista celor 7 minuni ale lumii noi
Credit foto 1: By Klaus with K [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons, foto 2: http://www.janisb.com, foto 6: http://www.travlang.com

Sustineti Arta Cunoasterii !
Daca v-a placut acest articol, puteti sustine Arta Cunoasterii, dand share pe Facebook sau Twitter la acest articol, recomandand articolul si situl ArtaCunoasterii.Ro prietenilor dvs. sau alaturandu-va celor peste 1.500 de fani pe Facebook.
 

Speak Your Mind

*